En sjukvårdsanställd reagerar när New York-bor hyllar personalen utanför NYU Medical Center Thursday. USA:s president Donald Trump under dagliga presskonferens om coronapandemin. Foto: AP/Frank Franklin II, AP/Alex Brandon

Trump: USA ska öppnas upp i tre faser

Uppdaterad
Publicerad

USA ska genomföra stegvisa lättnader i coronarestriktionerna, det meddelade president Donald Trump i natt svensk tid under sin dagliga presskonferens.

– Våra experter säger att kurvan har planat ut och att vi har nått kulmen.

De nationella riktlinjerna för att lätta på restriktionerna går under titeln ”Open America Again” och består av tre faser med ett antal kriterier för att staten ska kunna gå vidare till nästa fas.

– Vi öppnar inte allt på en gång, utan ett försiktigt steg i taget. Några delstater kommer att kunna öppna upp snabbare än andra, säger Trump.

Coronapandemin

Innan restriktionerna lättas måste staten bland annat kunna visa ett minskat antal bekräftade smittande inom en 14-dagarsperiod.

Fas 1: Restauranger får öppna

I fas ett kommer bland annat restauranger, biografer, gym och kyrkor att kunna öppna under förutsättning att verksamheterna följer regler om social distansering. Däremot kommer bland annat skolor fortsatt att vara stängda och distansarbete uppmanas.

Fas 2: Skolor öppnar

Fas två innebär att skolor och barnomsorg och icke-nödvändigt resande kan återupptas. Men amerikaner kommer fortsatt att uppmanas att hålla god hygien och avstånd till varandra, även om det kommer att tillåtas folksamlingar på upp till 50 personer.

Fas 3: ”Det nya normala”

Den tredje fasen beskrivs som det ”nya normala”. Personer som suttit i karantän kan lämna hemmet men uppmanas vara försiktiga. Människor ombeds fortfarande att tvätta händerna och att hålla avstånd, men de flesta företag kommer att kunna återgå till sina verksamheter och besök kommer att tillåtas på exempelvis äldreboenden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet