”Det är en farlig grupp människor”, säger USA:s president Donald Trump om migranterna som är på väg mot den gränsen. Foto: Rodrigo Abd/Joshua Roberts/TT

Trump: Vi kan skicka 15 000 soldater till gränsen

Uppdaterad
Publicerad

President Donald Trumps ton mot de tusentals migranter som är på väg till USA hårdnar. I ett uttalande under onsdagen sa presidenten att han skulle kunna skicka så många som 15 000 soldater till gränsen mot Mexiko, skriver Reuters.

Antalet soldater som presidenten nu anger är betydligt högre än 5 200, som var antalet som försvarshögkvarteret Pentagon för bara några dagar sedan sa att man skulle skicka till gränsen.

– Det är en farlig grupp människor, säger Trump om migranterna.

”Det skrämmer oss lite grann”

Omkring 2 000 migranter har börjat vandra norrut från El Salvador, de senaste i raden av tusentals människor från Centralamerika som försöker nå USA via Mexiko.

– Det skrämmer oss lite grann. Men eftersom vi är tusentals som vandrar tillsammans kan vi hjälpa varandra, säger José Machado, en av migranterna som lämnar San Salvador.

Många av migranterna lämnar sina hemländer för att fly undan fattigdom och våld.

”Detta är en invasion”

Under måndagen skrev presidenten på Twitter: ”Detta är en invasion av vårt land och vår militär väntar på er”.

Han uppmanade personerna som anslutit sig till karavanen att vända tillbaka om man inte avser att resa in i USA på lagligt vis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.