Migranter korsar floden Suchiate, som är en naturlkig gräns mellan Guatemala och Mexiko, i hopp att nå fram till USA. Foto: Carlos Garcia Rawlins/Reuters/TT

USA skickar 5 200 militärer till gränsen

Uppdaterad
Publicerad

5 200 militärer ska stoppa migranter på flykt från att ta sig in i USA från Mexiko. Vissa kommer att vara beväpnade, meddelar den amerikanska försvarsmakten.

De senaste veckorna har grupper av tusentals migranter vandrat från Centralamerika mot USA i hopp om ett bättre liv.

Den största karavanen befinner sig just nu i Mexiko och uppges omfatta runt 3 500 personer. Men det finns rapporter om att det angivna antalet ligger i underkant. Samtidigt har vissa avbrutit vandringen för ett nytt liv i Mexiko eller på grund av att vandringen varit så svår.

Trump: ”Militären väntar på er”

Förra veckan godkände USA:s försvarsminister Jim Mattis att militärer kan användas vid gränsen – allt för att upprätthålla president Donald Trumps ord om att migranterna måste stoppas.

Under måndagen gjorde Trump nya uttalande angående migrantmarschen mot USA:s gräns. Trump twittrade att ”gängkriminella” och andra ”dåliga” människor har införlivat sig i karavanen. Presidenten uppmanade dessa personer att vända tillbaka om man inte avser att resa in i USA på lagligt vis.

”Detta är en invasion av vårt land och vår militär väntar på er”, skrev Donald Trump på Twitter.

Korsade floden i bildäck

Nu meddelar försvarshögkvarteret Pentagon att 5 200 soldater kommer att sättas in vid gränsen. Det är en betydligt högre siffra än de 800 till 1 000 som rapporterats tidigare.

– Jag tycker att presidenten har gjort det tydligt att gränssäkerhet är nationell säkerhet, säger generalen Terrence O'Shaughnessy på en presskonferens.

Under det gångna dygnet har en grupp migranter som försöker nå USA trängt sig igenom en avspärrning och ut på en gränsbro från Guatemala till Mexiko. I en sammanstötning med polis skadades både migranter och poliser.

Män, kvinnor och barn korsade floden med hjälp av bildäck som flottar eller genom att bilda en mänsklig kedja för att inte svepas med strömmen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer