Ryan Zinke är föremål för ett flertal utredningar. Foto: TT

USA:s inrikesminister Ryan Zinke avgår

Uppdaterad
Publicerad

USA:s inrikesminister Ryan Zinke kommer att lämna sitt jobb vid årsskiftet, skriver president Donald Trump i en tweet. I nästa vecka kommer besked om vem som blir hans efterföljare.

Ryan Zinke har haft tjänsten sedan mars 2017. Han var tidigare ledamot i representanthuset och var tidig med att ge sitt stöd till Donald Trump.

Zinke har under sin ämbetstid varit föremål för ett flertal olika internutredningar. En av de allvarligare är om han utnyttjat sin position för att dra fördelar i en markaffär i Montana. Han har också ifrågasatts för att ha tagit med sig säkerhetspersonal på privata semesterresor och för att ha tillåtit sin fru att resa med myndighetens bilar, skriver Washington Post. 

Ryan Zinke har friats i flera ärenden, men han riskerar att bli måltavla för nya eller intensifierade utredningar när Demokraterna nästa år tillträder med en majoritet i representanthuset.

Donald Trump anger inget skäl till att inrikesministern lämnar tjänsten.

”Ryan har åstadkommit mycket under sin ämbetsperiod och jag vill tacka honom för hans tjänstgöring för nationen”, skriver Trump.

Ryan Zinke blir den tionde ministern som lämnar sin tjänst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer