Talibansk milis i Ghazniprovinsen i Afghanistan. Foto: TT

Trumps seger spelar jihadister i händerna

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trumps valseger spelar jihadisterna i händerna. Det menar både experter och milisgrupperna själva. ”Hans absoluta hat mot muslimer kommer att göra vårt jobb mycket lättare så att vi kan rekrytera tusentals”, säger IS-befälhavaren Abu Omar Khorasani.

Den republikanske segraren i det amerikanska presidentvalet har tidigare gått till hårt angrepp mot muslimer och sagt att han helt vill stoppa dem från att komma in i USA. Han har också lovat att besegra ”radikal islamisk terrorism precis som vi vann kalla kriget”.

Senare har han emellertid tonat ned sina uttalanden och sagt att han tillfälligt ska stoppa migrationen från länder som har ”en bakgrund av att exportera terrorism”.

”Gör jobbet lättare”

Nu planerar jihadister att använda Trumps seger för att rekrytera nya anhängare.

– Den här killen är en komplett galning. Hans absoluta hat mot muslimer kommer att göra vårt jobb mycket lättare så att vi kan rekrytera tusentals, säger Abu Omar Khorasani, en högt uppsatt IS-befälhavare i Afghanistan, till Reuters.

Han menar att den nuvarande presidenten Barack Obama åtminstone har lite i huvudet jämfört med Donald Trump.

– Våra ledare följde det amerikanska valet noga, men det var oväntat att amerikanerna skulle gräva sin egen grav, vilket de gjorde, säger  Abu Omar Khorasani.

Gynnar al-Qaida

En högt uppsatt talibansk befälhavare i Afghanistan, som vill vara anonym eftersom endast officiella talespersoner inom rörelsen får uttala sig, menar att de har full koll på Trumps alla uttalanden och antimuslimska kommentarer.

– Om han gör vad han har varnat för i sin valkampanj är jag säker på att det kommer att provocera muslimska Ummah (samfundet) runt om i världen och jihadistiska organisationer kan utnyttja det, säger han till Reuters.

Terrornätverket al-Qaida har ännu inte kommenterat segern i USA-valet, men Hisham al Hashemi, som är rådgivare till den irakiska regeringen om sunnitiska jihadiströrelser, menar att nätverket sannolikt kommer att utnyttja Trumps uttalanden för att få mer stöd.

– al-Qaida är känt för sin rekryteringsstrategi som till stor del citerar tal från Vita huset och andra västerländska befattningshavare, säger han till Reuters.

Göder extremism

Trump har inte gått närmare in på hur han ska besegra radikala grupper som talibaner, al-Qaida och IS – som alla har sina specifika politiska synsätt. Det kommer att göda extremismen, menar den inflytelserika predikanten Moqtada al-Sadr i Irak.

– Han skiljer inte mellan extremister och moderata islamistiska trender och, samtidigt, förbiser han (det faktum) att hans extremism kommer att ge upphov till mer extremism, säger predikanten i ett uttalande.

Använder citaten

Enligt analytiker är Trumps uttalanden under presidentkampanjen tillräckligt för att sätta fart på jihadisternas propagandamaskineri – även om han tonar ned den antimuslimska retoriken när han installerar sig i Vita huset i januari.

– Milisen kommer ändå att använda de här citaten, säger Matthew Henman, chef för tankesmedjan IHS Jane's Terrorism and Insurgency Centre, till Reuters.

Han menar att militanta grupper, särskilt Islamiska staten och al-Qaida, är beroende av att övertyga muslimer i västvärlden om att Väst hatar dem och aldrig kommer att acceptera att de är en del av samhället.

Trumps läger har ännu inte kommenterat uttalandena.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA:s nye president

Mer i ämnet