Trump talar direkt från Vita huset. Foto: TT

Trump drar tillbaka sin sjukvårdsreform

Publicerad

Donald Trump drar tillbaka sin nya sjukvårdslag eftersom han inte har fått tillräckligt med röster. Talmannen Paul Ryan informerade Trump om att sjukvårdslagen inte kommer att gå igenom och precis innan omröstningen, drog presidenten tillbaka hela lagförslaget.
– Många insåg inte hur bra vårt lagförslag var, säger Donald Trump.

Att riva upp och ersätta Obamacare var ett av Donald Trumps stora vallöften men i dag blev det ett stort nederlag för presidenten. Han hade chansen att få igenom det nya lagförslaget, kallat ”The American Health Care Act”, men när det stod klart att republikanerna skulle förlora omröstningen, drog Trump tillbaka lagförslaget i elfte timmen.

”Hej Bob”

President Trump ringde själv upp reportern Robert Costa på tidningen Washington Post och gav beskedet.

– Hej Bob. Vi drog precis tillbaka det och det är över för tillfället, sade presidenten till Robert Costa.

Under en presskonferens sade sedan presidenten att man bara var ett par röster kort.

– Jag är besviken och överraskad, säger Trump.

Arbetet läggs ned för närvarande

Enligt Washington Post ska Trump också ha sagt att lagförslaget om den nya sjukvårdsreformen inte kommer att komma upp för omröstning igen inom den närmsta framtiden utan arbetet läggs ned för närvarande. Dock meddelar presidenten att ”han kommer att återgå till sjukvården någon gång senare i år”. Nu hoppas presidenten att demokraterna ska komma till honom för att samarbeta.

– Vi är öppna för att samarbeta med demokraterna när de blir civiliserade nog att höra av sig. I dag var det väldigt svårt eftersom de inte ville ge oss en enda röst. Då kommer vi att få till en ännu bättre reform för det fanns saker i denna som jag inte gillade, säger Donald Trump på en presskonferens och tillägger:

– De är demokraterna som är förlorarna eftersom det är de som äger Obamacare och det kommer att sluta illa.

”Nådde inte samförstånd”

En källa inom Republikanerna uppgav för CNN att talmannen Paul Ryan besökte Donald Trump timmar innan omröstningen för att informera honom om att man inte lyckats samla tillräckligt med röster för att förslaget skulle gå igenom.

– Vi nådde inte ett samförstånd i dag trots att vi gjorde allt vi kunde. Vi får fundera på vilket som är vårt nästa steg. Det här är ett nederlag men vi fortsätter arbeta, säger en tydligt besviken Paul Ryan på en presskonferens. 

216 röster krävdes för ett ja, förutsatt att alla 430 medlemmar i representanthuset röstade. Det stod klart under fredagen att rösterna inte räckte och därför drog Trump tillbaka hela förslaget. Det innebär att för närvarande fortsätter Obamacare att gälla. Demokraterna i representanthuset var självklart nöjda efter dagens besked. Nancy Pelosi, Demokraternas ledare i representanthuset, säger att det är en fantastisk dag för USA.

– Det här är en seger för det amerikanska folket.

Läs mer: Nederlag för Trump – omröstning skjuts upp

”Låt Obamacare explodera av sig själv”

Trump meddelade under fredagens presskonferens att man nu går vidare med att arbeta med en skattereform i stället.

– Låt Obamacare explodera av sig själv. Det kommer den att göra, Obamacare kommer att ha ett dåligt år och kommer att sluta att existera till slut, säger Trump.

Donald Trump ville få till en omröstning om lagförslaget, oavsett utgång, och skickade Vita husets budgetchef Mike Mulvaney till ett möte med republikaner i representanthuset under torsdagskvällen. Budskapet var tydligt: Trump har förhandlat färdigt och varnade för att om hans sjukförsäkringsreform inte röstas igenom är det Obamacare som fortsatt kommer att gälla.

Trots hårda förhandlingar meddelade i går 37 republikaner, främst tillhörande det konservativt dominerade frihetsutskottet, sitt motstånd mot det nya lagförslaget, enligt The Washington Post. Gruppen tycker att förslaget fortfarande är för dyrt för regeringen och att det rör sig om en mindre version av Obamacare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA:s nye president

Mer i ämnet