Donald Trumps första månad i Vita huset har varit händelserik. Foto: TT

Analys: Trumps smekmånad är slut

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Donald Trumps smekmånad är slut. I Vita Huset råder kaos. Presidenten utkämpar ett trefrontskrig mot domstolsväsende, landets underrättelsetjänster och medierna. Relationen till grannlandet Mexiko är i kris. Dessutom kan en av de största politiska skandalerna i landets historia vara på väg att brisera – frågan om Ryssland hjälpte Trump vinna valet. Men en större politisk stabilitet kan vara i sikte.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

– Ännu en dag i paradiset, suckade Donald Trump ironiskt när han av journalister i onsdags fick frågan om han vetat om att hans kampanjstab hade kontakt med ryssarna.

Kommentaren verkar spegla hans sinnesstämning efter den första månaden som USA:s president. Alla famlar efter ord för att beskriva den unika politiska situation som just nu råder i världens supermakt.

USA-val 2016

Läs mer: Trump höll tal: ”Ni såg vad som hände i Sverige i går kväll”

”En obeskrivlig röra”, så valde i veckan general Raymond ” Tony” Thomas, chef för landets specialförbandskommando, att beskriva läget för landets regering. Han varnade för att situationen kan undergräva USA:s förmåga att slåss mot fiender som IS. Det är minst sagt oväntat  att en av landets högsta militärer tar till orda på det viset.

Och även om Trump fortfarande har gediget stöd av republikanerna i kongressen så kallade senatorn John McCain  (R) situationen i Vita Huset för ” en oreda”.

Rekordlåga popularitetssiffror

Hans popularitetssiffror är rekordlåga. Ingen president har fått en motigare start på sin ämbetsperiod förutom president William Harrison på 1800-talet, han dog 32 dagar efter att han svurits in.

Vad är det egentligen som hänt? Finns det något som tyder på att ett mer moget politiskt ledarskap kan ersätta den första tidens kaos? En förvirrad omvärld försöker tyda alla motstridiga politiska signaler där till exempel Donald Trump ena dagen öppnar för en enstatslösning för Israel och  Palestina för att nästa dag motsägas av Nikki Haley, USA:s FN-ambassadör, som säger att tvåstatslösningen gäller.

De första veckorna i Vita Huset kännetecknades av frenetisk aktivitet där Donald Trump skrev under åtta presidentorder och 12 memon inför smattrande kamerablixtar, det är fler än någon annan president hunnit med under samma tidsperiod.

Sen kom motreaktionerna slag i slag.

Twittrar mer sällan

En påtagligt nedslagen Trump twittrar inte ens lika ofta. Han anklagar medierna för att sprida ” fake news”, han anklagar läckor inom landets underrättelsetjänster och ”så kallade domare” för bakslagen.

Att på det här viset befinna sig i strid med tre av landets demokratiska institutioner är unikt och illavarslande.

TV: Trumps dramatiska rivstart – så har det gått

Efter en mer än timslång presskonferens i torsdags där Trump stundtals  talade osammanhängande så spekuleras det åter öppet om hans  psykiska hälsa. I ett öppet brev till New York Times skriver 35 experter att Trump är för känslomässigt instabil för presidentämbetet. Men ”American Psychiatric Association ”har tidigare varnat landets psykologer och psykiatriker från att låta sig intervjuas och diagnostisera en person i offentligheten, det är oetiskt.

Relationen mellan Donald Trump och landets medier är ett slagfält. Varje yttrande från presidenten genomgår noggranna faktakontroller på landets redaktioner och varje dag uppdagas hur Trump ljuger och obesvärat svänger sig med felaktiga uppgifter.

Anklagar läckor och medier

Det var också medierna som fick skulden när hans nationella säkerhetsrådgivare Michael Flynn avgick efter att det avslöjats att han pratat med Ryssland om möjligheterna att lyfta amerikanska sanktioner mot landet. Det var ett lagbrott att som privatperson, innan han tillträtt, lägga sig i utrikespolitiken. Men Trump anklagar läckor och medierna för Flynns avgång.

Donald Trump har rätt i att de anställda inom landets underrättelsetjänster läcker till medierna . Ett exempel är uppgifter till tidningen Wall Street Journal att CIA är mycket försiktiga med vilken information de delger Trump eftersom de inte litar på hur han skulle hantera hemliga uppgifter.

Läs mer: Många skämt under hashtag #LastNightInSweden efter Trumps tal

Michael Flynns avgång kan vara toppen på ett isberg. I kongressen har demokrater och republikaner gått samman och inlett en utredning om rysk inblandning i amerikansk politik. Flera av USA:s underrättelsetjänster hävdar att Rysslands president Vladimir Putin aktivt försökt påverka den amerikanska valutgången till Hillary Clintons nackdel. Det skulle ha skett genom dataintrång och spridande av falska nyheter. Dessutom stod att läsa i CIA:s och FBI:s rapporter att Putin och den ryska regeringen klart föredrar Donald Trump som president. Allt detta förnekar Donald Trump och slår nu mot landets underrättelsetjänster och deras läckor.

Skulle det framkomma bevis på president Putins inblandning skulle det leda till en av de största politiska skandalerna i landets historia.

Oro om Nordkorea

Det senaste orosmolnet är huruvida Donald Trump planerar en militär insats mot Nordkorea.  När Trump i onsdags klagade över ” fake news” och läckor sa han” Vad händer när jag tänker göra nåt åt Nordkorea? Kommer det läckas om det i förväg?”.

Bara en dag senare kom, som av en händelse, ett av de få konkreta löften som USA gett sina allierade under G20 mötet i Bonn. Då lovade utrikesminister Rex Tillerson att USA ska fördjupa sitt säkerhetspolitiska samarbete med Japan och Sydkorea för att möta Nordkoreas allt mer provokativa provskjutningar med robotar. Att en ledare trängd på hemmaplan tar ett militärt initiativ på bortaplan är en känd maktpolitisk strategi. Frågan är bara vem Trump skulle lyssna på vid en så oerhört riskfylld militär intervention .

Stark maktställning

Men större politisk stabilitet kan vara i sikte. Det är först nu som alla Donald Trumps ministrar och rådgivare tagit plats i administrationen. Både utrikesminister Rex Tillerson och försvarsminister James Mattis lyckades lugna europeiska kollegor vid sina första framträdanden i helgen på G20 och Nato-möten. I Trumps administration finns flera med stor politisk erfarenhet som kan börja balansera mer högerpopulistiska rådgivare som Steve Bannon.

Även om många spekulerar i om Trump kommer att sitta hela ämbetsperioden är det viktigt att komma ihåg hans starka maktställning.

62 miljoner amerikaner lade sin röst på honom. Så länge han levererar det han lovade sin väljarbas och har en betryggande majoritet i kongressen, republikaner som är själaglada över att åter ha fått makten, så kan han lika gärna bli omvald och sitta i totalt åtta år.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

USA-val 2016

Mer i ämnet