USA:s presskår och dagstidningar publicerade artiklar i en gemensamt protest mot president Trumps förhållningssätt till medier. Foto: AFP

Trumps svar till USA:s medier: ”Väldigt dåligt för vårt fantastiska land”

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska dagspressen gjorde på torsdagen ett gemensamt upprop mot Donald Trumps nedvärderande retorik om landets medier. Trump reagerade på Twitter genom att skriva ”att de falska nyhetsmedierna är oppositionspartiet” . Nu varnar Reportrar utan gränser för att retoriken från USA:s president kan kopieras av andra makthavare i världen.

USA:s presskår och dagstidningar publicerade i veckan artiklar i en gemensam protest mot president Trumps förhållningssätt till medier.

Uppropet, som initierats av The Boston Globe, uppmanar medier att ta ställning mot vad tidningen kallar ”ett smutsigt krig mot den fria pressen” – oberoende av politisk färg eller allmän syn på presidentens politik.

Trump själv reagerade via Twitter med ordval som ”Fake news” och ”Honesty wins”. Med stora bokstäver skriver han att de ”falska nyhetsmedierna är oppositionspartiet” och att de är väldigt ”dåliga för vårt fantastiska land”.

”Trump språk dåligt för andra länders medier”

Presidentens språkbruk och attityd kan vara dåliga för oberoende journalistik i världen, anser Jonathan Lundqvist på Reportar utan gränser, i en TT-intervju och säger att det är bra att medieföretagen är tydliga i sin kritik mot presidentens ”skrämmande retorik”, men betonar samtidigt vikten av att journalister inte gör sig till offer.

– Trump är en möjlighet för journalistiken att visa sig från sin bästa sida, att bevisa sig. God journalistik ska inte vara beroende av medgörliga makthavare, tvärtom ska den exponera just motsträviga makthavare, säger Lundqvist till TT.

Jämför med USA:s antiterrorlagstiftning

Lundqvist jämför med hur USA:s antiterrorlagstiftning under början av 2000-talet spreds till länder som var svagare rättsstater.

– Etiopien kopierade den rakt av och använde den för att exempelvis sätta Martin Schibbye och Johan Persson i fängelse, säger Lundqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.