En polis på vakt utan för Trump Tower i New York. Foto: Carlo Allegri, TT/Reuters

Toppchef sägs vittna i utredning mot Trump

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen uppgav flera amerikanska medier att åklagarna skaffat sig trumf på hand i utredningen om nedtystade skandaler under presidentvalskampanjen. Mannen som kan sitta på mycket känslig information heter Allen Weisselberg.

71-årige Weisselberg är ekonomichef i presidentens familjeföretag Trump Organization och sägs nu ha förhandlat sig till åtalsimmunitet i utbyte mot information om Trumps advokat Michael Cohen. Det uppger bland annat CNN.

God insyn

Informationen kan ha varit det som tidigare i veckan plötsligt fick Cohen att erkänna hur presidenten beordrat honom att betala två kvinnor stora summor för de skulle fortsätta tiga om sina kärleksaffärer med Donald Trump. Ett erkännande som enligt Donald Trump är lögnaktigt.

Allen Weisselberg har arbetat åt familjen Trump i decennier och beskrivs som en person med mycket god insyn i presidentens tidigare affärer. Information som nu mycket väl kan finnas i utredarnas händer.  

På torsdagen stod det även klart att David Pecker, vd för mediekoncernen American Media och personlig vän till president Trump, dragits in utredningen.

Nedtystade skandaler?

Enligt Wall Street Journal har Pecker fått federal immunitet i utbyte mot vittnesmål om hur mycket vetskap presidenten hade om Michael Cohens betalningar.

Enligt uppgifter till AP ska även en av Peckers tidningar – The National Enquirer – ha ett kassaskåp med dokument som visar hur flera skandaler som kunde ha skadat Trump tystades ned under presidentvalkampanjen.

Bakgrund: Michael Cohen-fallet

  • Michael Cohen, 51 år, var tidigare Donald Trumps personliga advokat och nära medarbetare. Han har arbetat för Trumps bolag Trump Organization i över tio år.
  • För ett år sedan påstod Michael Cohen att han var redo att ”ta en kula för presidenten”. Men i tisdags upphörde den lojaliteten, när Cohen i en uppgörelse med federala åklagare talar om ”en kandidat till ett federalt ämbete” som instruerat honom att göra utbetalningar till den före detta porrstjärnan Stephanie Clifford (även känd som Stormy Daniels) och ytterligare en kvinna. Cohens advokat fastslår att syftningen på ”ett federalt ämbete” gäller Donald Trumps presidentkampanj.
  • Det var under presidentens valkampanj 2016 som Trump ska ha beordrat Cohen att betala två kvinnor som hotade med att gå ut i offentligheten med sina påstådda relationer med den republikanske presidentkandidaten.
  • Cohen betalade ut 130 000 respektive 150 000 dollar till de två kvinnorna.
  • Cohen fälldes även för en rad ekonomiska brott och riskerar flera års fängelse. Den slutliga domen väntas den 12 december.

Källa: AFP, Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.