Jordbävningen orsakade stora skador i och runt staden Anchorage i Alaska i USA. Foto: Nathaniel Wilder/Marc Lester/TT

Stora skador efter kraftigt jordskalv i Alaska

Uppdaterad
Publicerad

Alaska skakades av två kraftiga jordskalv under fredagen. Jordskalven slog till strax norr om Alaskas största stad Anchorage – där människor flydde till säkerhet.

– Det finns inga tavlor kvar på väggarna, strömmen har gått, vi har inget akvarium kvar. Allt som inte var fastbundet har gått sönder, säger en ortsbo enligt AP.

Skalvet inträffade tidigt på fredagsmorgonen amerikansk tid och hade sitt epicentrum drygt en mil norr om den amerikanska delstaten Alaskas största stad Anchorage. Den första hade magnituden 7,0 – och kort senare drabbades samma område av ett efterskalv med magnituden 5,7. Och flera mindre efterskalv följde.

Tåg och flygtrafiken ställdes in för flera timmar framåt. På bilder och filmklipp från staden syns hur både byggnader och vägar har skadats. Enligt AP krockade flera bilar under skalven – men det finns inga uppgifter om eventuella skadade. En tsunamivarning utfärdades men drogs sedan tillbaka.

Trots omfattande förödelse finns inga rapporter om allvarligt skadade till följd av skalven.

Palin: ”Vår familj mår bra – men inte vårt hus”

Alaskaborna är vana vid jordbävningar. Men den här beskrivs som det värsta de har upplevt på länge – flera nämner just de återkommande efterskalven.

– Man tänker att okej, det kommer snart sluta. Sedan försöker man intala sig det om och om igen. Men till sist tänker man att nej det här kommer aldrig ta slut, säger en Jonathan Lettow, som bor i staden, enligt AP.

Alaskas tidigare guvernör Sarah Palin publicerade ett videoklipp på Facebook som visade förödelsen i hennes föräldras hem. Även hennes eget hus ska ha drabbats.

”Vår familj mår bra – men inte vårt hus. Jag antar att det är likadant för många, många fler”, skriver hon på Twitter.

Trump utlovar hjälp

Alaskas nuvarande guvernör Bill Walker konstaterade under natten till måndagen, svensk tid, att det kommer att ta lång tid att reparera skadorna efter jordbävningen. Han har varit i kontakt med president Donald Trump som har lovat att delstaten ska få all hjälp den kan behöva.

”Er federala regering kommer inte spara på några utgifter. Gud välsigne er!”, skriver presidenten på Twitter.

Den hittills kraftigaste jordbävning som uppmätts i USA skedde 1964 och hade magnituden 9,2. Även den drabbade just Alaska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.