Houcine Abassi, Mohamed Fadhel Mahfoudh, Abdessattar Ben Moussa och Ouided Bouchamaoui. Foto: TT

Tunisian National Dialogue Quartet tilldelades fredspriset

Uppdaterad
Publicerad

Årets fredspristagare Tunisian National Dialogue Quartet tilldelades på torsdagen sina Nobelmedaljerna under en ceremoni i Norges huvudstad Oslo. Kvartetten prisades för sitt arbete med att införa en stabil demokrati i Tunisien efter revolutionen 2011.

Säkerheten under fredsprisceremonin i Oslo var förhöjd, men allt förlöpte enligt planen när Tunisian National Dialogue Quartet prisades för sitt ”avgörande bidrag till byggandet av en pluralistisk demokrati i Tunisien i kölvattnet av Jasminrevolutionen 2011.”

Gruppen som företräder olika delar av det tunisiska civilsamhället – arbetsliv, välfärd, rättstatsprinciper och mänskliga rättigheter – representerades i Oslo av Abdessattar Ben Moussa, Ouided Bouchamaoui, Mohamed Fadhel Mahfoudh och Houcine Abassi.

Nobelpriset 2015

– Vi är lyckliga över att uttrycka vår tacksamhet till den norska Nobelkommittén, sa Houcine Abassi, ordförande för den fackliga organisationen UGGT.

Priset är också för dem som har bidragit till och personifierat de tunisiska undantagen, sa Abassi.

Tunisien blev ett undantag

Den tunisiska Jasminrevolutionen kring årsskiftet 2010-2011, blev startskottet för den arabiska våren och riskerade att sluta i ett blodbad, men bland annat Tunisian National Dialogue Quartets arbete gjorde att landet, till skillnad från flera grannländer, relativt smidigt kunde övergå till en stabil demokrati.

Efter revolutionen krävde kvartetten att 21 politiska partier i landet skulle delta i en nationell dialog under överseende av de fyra grupperna som utgör kvartetten. Partierna skulle dessutom gå med på att den sittande trepartiregeringen skulle avsäga sig makten, att en partineutral teknokratregering skulle tillsättas för att styra landet fram till nästa val och att den konstituerande församlingen skulle utse en oberoende kommission för att förbereda nya parlamentsval hösten 2014.

– Deras insatser har skapat bättre förutsättningar för fred och icke-våldslösningar på konflikter. Tack vare kvartettens resoluta ingripande hejdades våldsspiralen och utvecklingen slog in på en fredlig väg, sa Kaci Kullman Five, ordförande för den norska Nobelkommittén, under ceremonin.

Dras med ekonomiska problem

Gruppen prisades dessutom för att ha bidragit till att garantera grundläggande rättigheter för hela befolkningen, oavsett kön, politisk övertygelse eller religion.

– Det är en beundransvärd insats, värdig ett fredspris, sa Kaci Kullman Five.

Tunisien har fem år efter revolutionen stora ekonomiska problem och pristagaren Ouided Bouchamaouim från arbetsgivarorganisationen Tunisian Confederation of Industry, Trade and Handicrafts (UTICA), påpekade att landet måste få igång sin ekonomi för att förbättra stabiliteten i landet.

– Vi inser att nyckel till stabilitet i Tunisien ligger i att fler arbetstillfällen skapas för unga och att vi kan skydda våra inre regioner närmare bestämt de gränstrakter som under årtionden utsatts för marginalisering och där folket hoppas att revolutionen kan förbättra deras levnadsvillkor, sa Ouided Bouchamaouim.

Tunisian National Dialogue Quartet

Kvartetten bildades 2013. Följande Organisationer ingår i den tunisiska kvartetten för nationell dialog:

  • Fackföreningen Tunisian General Labour Union (UGTT), representerad av Houcine Abassi.
  • Arbetsgivarorganisationen Tunisian Confederation of Industry, Trade and Handicrafts (UTICA), representerad av Ouided Bouchamaoui.
  • Människorättsorganisationen Tunisian Human Rights League (LDTH) representerad av Abdessattar Ben Moussa.
  • Den nationella advokatföreningen Tunisian Order of Lawyers, representerad av Mohamed Fadhel Mahfoudh.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset 2015

Mer i ämnet