Friande dom för tunisisk Femenaktivist

Uppdaterad
Publicerad

Åtalet lades ner mot den 19-åriga kvinnorättsaktivisten och Femenaktivisten Amina Sboui. Men hon sitter fortsatt fängslad i väntan på andra rättegångar.

Amina Sboui är även känd som Amina Tyler och riskerar att dömas för flera brott i Tunisien efter att bland annat ha poserat i bar överkropp med budskapet ”Åt helvete med er moral” målat på sin kropp på Facebook.

Hon har suttit fängslad sedan den 19 maj, anklagad för en rad olika brott. I dag kom dock en friande dom i ett av fallen som gäller bland annat ärekränkning uppger en av Amina Sbouis advokater på sociala medier.

Femen

– Det är troligt att åklagaren överklagar redan i dag, säger Halim Meddeb, en annan av Aminas advokater, till SVT

Det hon friats för är en incident som inträffade när hon satt i häktet.

– Hon ska ha gått emellan en vakt och en annan intern och sedan anmälts av fängelsedirektören för förolämpande av civil tjänsteman och ärekränkning, säger SVT:s medarbetare Fanny Härgestam som bor i Tunisiens huvudstad Tunis.

Ramaskri mot Facebookbilder

Amina Sboui friades alltså för ett av åtalen med det är bara en liten del i den långa raden av åtal som den 19-årige kvinnorättsaktivisten är anklagad för. Det började i mars i år då hon la upp de omtalade bilderna när hon poserade med bar överkropp.

– Efter det har fokus flyttats från de här bilderna och det ramaskri som de skapade till att fokusera på processen mot henne där fler åtalspunkter radats upp mot henne, säger Fanny Härgestam i SVT Gomorron.

Riskerar elva års fängelse

Bland annat anklagas hon för att ha skrivit Femen på en vägg och burit pepparsprej. Och slår man ihop de olika åtalen riskerar Amina Sboui ett långt fängelsestraff.

– Jag har pratat med hennes advokat och om det går riktigt illa kan det bli så mycket som tio års fängelse. Men advokaten menar att det inte är så stor chans att det händer, säger Fanny Härgestam.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Femen

Mer i ämnet