Sveriges delegation i samtal med turkiska regeringsrepresentanter i Ankara. Foto: Turkiets presidentstap via AP/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Turkiet efter Natosamtalen: Positiva signaler om vapenexport

Uppdaterad
Publicerad

Natomötet mellan Sverige, Finland och Turkiet varade i fem timmar under onsdagen. Inga konkreta resultat har uppnåtts, enligt president Erdogans talesperson som samtidigt noterat en ”positiv attityd” i samtalen om svensk vapenexport till Turkiet.

Turkiet kommer att fortsätta förhala Sveriges och Finlands Natoprocess om de inte tillmötesgår kraven. Det var det turkiska budskapet efter mötet mellan den svenskfinska och turkiska delegationen i Ankara.

– Det är anmärkningsvärt att man inte ser någon tidspress, och det kommande Natomötet i Madrid i juni ser man heller inte som någon deadline i den här frågan. De verkar sitta lugnt i båten för att sätta press på Sverige och Finland att tillmötesgå Turkiets krav, säger SVT:s Turkietkorrespondent Tomas Thorén.

”Positiv attityd”

President Erdogans rådgivare Ibrahim Kalin, som själv var Turkiets representant i samtalen, sa på en pressträff att inga konkreta överenskommelser uppnåtts. Han säger sig dock ha sett positiva tecken i frågan om det påstådda vapenembargot till Turkiet.

– Vi har sett en positiv attityd under mötet gällande att möjligheten att häva sanktioner mot export av vapenutrustning. Det är en positiv utveckling. Som vår president tidigare har nämnt, det är inte rätt att allierade har sanktioner gentemot varandra. Det kommer bara att försvaga alliansen, och göra våra fiender nöjda.

Något generellt embargo är det dock inte tal om men Sverige har genom myndigheten Inspektionen för strategiska produkter (ISP) stoppat alla vapenleveranser till landet sedan 2019.

Fortsatt dialog väntar

Ibrahim Kalin framhåller att samtalen kommer att fortsätta. Kravlistan vad gäller synen på de kurdiska organisationerna står fast.

– Vi har varit tydliga med att organisationer som PKK, YPG, PYD, är terrorhot som Turkiet inte kan bortse ifrån, det här är terrorgrupper som genomför attacker mot Turkiet.

”Dialogen som förs i en konstruktiv anda, kommer att fortsätta”, skriver både utrikesminister Ann Linde och finska utrikesministeriet på Twitter, utan att gå in vad som framkommit i samtalen.

Från svensk sida deltog statsminister Magdalena Anderssons statssekreterare Oscar Stenström.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Turkiet fortsätter sitta lugnt i båten för att sätta press på Sverige och Finland”, säger SVT:s Turkietkorrespondent. Hör Tomas Thorén om Natosamtalen i klippet. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet