Turkiskt artilleri nära gränsen mot Syrien. Foto: DHA/AP/TT

Turkiet: Förberedda för militär insats i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Det turkiska utrikesdepartementet uppger att landets militär är klar med alla förberedelser för en möjlig insats i nordöstra Syrien. Uppgifterna kommer strax efter att en talesperson för Vita huset uppgett att USA har dragit tillbaka mellan 50 och 100 soldater från den turkiska gränsen i norra Syrien, och då även sagt att Turkiet är nära att agera.

– Det ser ut som att Turkiet är fast beslutet att inleda någon form av militär insats. Amerikanska soldater kommer inte att vara inblandade, säger talespersonen enligt nyhetsbyrån AFP.

Under måndagen försvarade USA:s president Donald Trump beslutet att dra tillbaka amerikanska trupper från Syrien, då han anser att det är dags för andra länder att ta ansvar. Men han varnade samtidigt Turkiet.

”Om Turkiet gör något som jag, med min stora och oöverträffade visdom, anser vara utanför gränsen kommer jag att totalt förstöra och utplåna Turkiets ekonomi”, skriver Trump på Twitter.

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) ser mycket allvarligt på utvecklingen i Syrien.

”Efter mer än åtta års konflikt behöver Syrien och regionen fred, inte en ny konflikt. Ett militärt agerande riskerar att få enorma konsekvenser och leda till ytterligare lidande”, skriver Linde i ett mejl till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.