Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ca 100 000 tilll 200 000 människor kommer återvända till Hatay för att rösta då man måste göra det där man är registrerad i Turkiet”, rapporterar Stefan Åsberg från Hatay. Foto: Marco Nilsson, SVT

Turkiet förbereder sig för val i jordbävningens ruiner

Uppdaterad
Publicerad

På söndag går det turkiska folket till val. Hundratusentals människor som lämnat Hatay, en av provinserna värst drabbade av jordbävningen, kommer behöva resa tillbaka till ruinerna för att lägga sin röst.

– Många kommer bo i sina bilar och man har ställt upp baracker som folk kan sova i så de kan rösta på söndag, säger SVT:s utrikesreporter Stefan Åsberg på plats i Hatay.

Efter den stora jordbävningen 1999 blev det regeringsskifte i Turkiet. Jordbävningen i februari kan ha dödat tre gånger så många människor i Turkiet och Syrien.

– Det gör frågan hur räddningsaktionen genomfördes så laddad. Den var senfärdig och dåligt planerad. Oppositionen lyfter nu hela tiden hur regeringen misslyckades med räddningsinsatsen, säger Stefan Åsberg.

En halv miljon människor beräknas ha lämnat den sydliga provinsen Hatay där stora delar av bebyggelsen ligger i ruiner.

– Du påminns om katastrofen i varenda korsning, på var enda väg. Den är så omfattande att det är svårt att beskriva, säger Stefan Åsberg.

Myndigheterna räknar med att 100 000 till 200 000 människor kommer återvända till Hatay för att rösta, eftersom man måste rösta där man är registrerad i Turkiet. Då den lokala flygplatsen är stängd kommer det med största sannolikhet leda till kaos på vägarna och människor kommer behöva övernatta i baracker och i sina bilar bara för att kunna gå till valurnorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.