Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s korrespondent berättar om nattens rysare i Turkiet: ”Luften gick ur oppositionen” Foto: SVT/AP

Turkiet går mot andra valomgång

Uppdaterad
Publicerad

Ingen av kandidaterna i Turkiets presidentval får egen majoritet, enligt Reuters. Ny valomgång väntar den 28 maj.

– Det här är en väldigt stor besvikelse för oppositionen, säger SVT:s Turkietkorrespondent Tomas Thorén.

Både den sittande presidenten Recep Tayyip Erdogan och hans huvudmotståndare Kemal Kilicdaroglu har konstaterat att de står inför en andra omgång i presidentvalet. Under måndagsmorgonen konstaterar landets valmyndighet att ingen av kandidaterna får egen majoritet.

– Om vår nation vill se en andra omgång kommer vi absolut vinna en andra omgång, sade Kilicdaroglu under valnatten.

”Uppgivenhet mot slutet”

När 99,4 procent av de inhemska rösterna räknats och 84 procent av utlandsrösterna har Erdogan samlat 49,4 procent av rösterna mot Kilicdaroglus 44,96. En besvikelse för oppositionskoalitionen, som trodde sig kunna besegra Erdogan redan i den första valomgången.

– Man kunde se hur minerna förändrades under kvällens gång, från hoppfullhet och segervisshet till en uppgivenhet mot slutet av kvällen, säger SVT:s Tomas Thorén som bevakar oppositionens valvaka.

– Momentum går ur rörelsen och det hopp de hade.

Anklagas för sifferfiffel

Under kvällen presenterade den statliga nyhetsbyrån Anadolu siffror som visade på ett stort övertag för Erdogan i valet. Ett sätt att försöka gynna den sittande presidenten, enligt oppositionen.

– Man menar att det här var ett sätt att påverka kampviljan och lusten för till exempel valarbetare som satt långt in på natten för att kontrollera rösträkningen, säger Tomas Thorén.

Några skarpa bevis för valfusk har dock inte kunnat uppvisas, säger han.

Tredje man kan bli avgörande

Utöver de två huvudkandidaterna fick en tredje kandidat en betydande andel röster. Det handlar om högernationalisten Sinan Ogan, som fick omkring 5 procent av rösterna och nu kan spela en avgörande roll.

– De pågår väldigt mycket spekulationer om vilken av de två huvudkandidaterna han kommer att ge sitt stöd åt, säger Tomas Thorén.

Nästa omgång i presidentvalet hålls 28 maj.

Se hela SVT Nyheters direktsändning om det senaste i det turkiska valet här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.