Foto: TT

Turkiet hotar att säga upp flyktingavtalet

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet har varnat för att flyktingavtalet med EU riskerar att kollapsa om inte visumreglerna hävs och turkiska medborgare som planerat ges tillgång till den visumfria Schengen-zonen från och med slutet av juni.

Inför ett möte med Europeiska rådets ordförande Donald Tusk har Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu uttalat sig, och varnar för att Turkiet kan komma att säga upp flyktingavtalet med EU, skriver EU Observer.

– Jag har fortfarande tilltro till att vi kommer att få det utlovade undantaget i visumreglerna i juni. Men i ett läge där det skulle utebli så kan naturligtvis ingen förvänta sig att Turkiet ska följa sina åtaganden, sa Ahmet Davutoglu på måndagen.

#flykt

Frankrike största motståndarna

Ulrika Bergsten, SVT:s Europakorrespondent, tror att Frankrike är de största motståndarna till att turkiska medborgare ska få tillgång till den visumfria Schengen-zonen.

– Ingen fransk presidentkandidat kommer gå till val på att säga att han var den som såg till att turkarna fick visumfrihet. Min teori är att Frankrike kommer att låta EU-kommissionen bära ansvaret för beslutet. Hollande kommer att säga att han reserverar sig mot beslutet men att han rättar sig efter EU-kommissionen, säger hon.

Skulle minska flödet

Den 20 mars trädde flyktingöverenskommelsen mellan Turkiet och de 28 EU-ledarna i kraft. Målet var att minska flödet av flyktingar till Grekland genom att deportera människor tillbaka till Turkiet.

Alla migranter som kommer till Grekland från Turkiet och saknar giltiga resehandlingar ska sändas tillbaka till Turkiet. Grekiska myndigheter ska pröva varje fall individuellt. För varje syrier som skickas tillbaka ska en annan syrier skickas från turkiska flyktingläger till EU. Flyktingar som inte har försökt ta sig till EU prioriteras. Antalet har begränsats till 72.000 syriska flyktingar.

Kraftig minskning

EU Observer citerar EU:s gränsstyrka Frontex som säger att flödet av flyktingar till Grekland har minskat kraftigt sedan överenskommelsen trädde i kraft. Omkring 3.500 flyktingar har anlänt till Grekland sedan den 20 mars, jämfört med ungefär 22.900 bara mellan 1 och 20 mars.

I utbyte skulle Turkiet bland annat få undantag från visumreglerna i EU. Turkiska medborgare ska ha tillgång till den visumfria Schengen-zonen från och med slutet av juni.

– Det är bara Turkiet som har visumkrav på sig. Det har inget annat av EU:s kandidatländer, exempelvis på Balkan. Så det sticker nog i ögonen på Turkiet, säger Ulrika Bergsten.

Möte i dag

EU lovar också att åter vitalisera arbetet med förhandlingarna om ett turkiskt EU-medlemskap. Ett nytt så kallat förhandlingskapitel ska öppnas med förhandlingar i juli.

Den turkiske premiärministerns uttalande kommer inför ett möte på tisdagen i Strasbourg. På onsdag ska EU-kommissionen presentera en utvärdering av hur flyktingöverenskommelsen har fungerat, samt presentera en plan för processen med Turkiet. Den 23 april ska bland andra Donald Tusk och Angela Merkel träffa representanter för Turkiet i staden Gaziantep.

EU i beroendeförhållande

EU:s förhållande med Turkiet är känsligt, menar Ulrika Bergsten.

– Det är ett känsligt läge. EU är försiktiga med vad man säger om Turkiet, för som vi vet är Turkiet känsligt för kritik, medan EU fortfarande är i något slags beroendeförhållande till Turkiet, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet