Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här meddelar president Recep Tayyip Erdogan att Turkiet är redo att välkomna Finlands till Nato. Foto: Reuters

Erdogan ger grönt ljus för Finlands Natoansökan

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet är redo att godkänna Finlands Natoansökan. Det meddelar landets president Recep Tayyip Erdogan på en gemensam pressträff med Finlands president Sauli Niinistö.

– Det är väldigt viktigt för hela Finland, säger Niinistö.

Redan under torsdagen reste Finlands president och utrikesminister till Turkiets huvudstad för diskussioner om Natoanslutningen.

Och på fredagen meddelade Erdogan, på en gemensam pressträff med Niinistö, att han ger grönt ljus för Finland att gå med i försvarsalliansen. Det turkiska parlamentet måste fortfarande klubba beslutet, vilket Erdogan hoppas kan ske innan Turkiet går till val den 14 maj.

– Det är väldigt viktigt för hela Finland, sa Niinistö.

Ungern: 27 mars

Men han påpekade samtidigt.

– Finlands Natomedlemskap är inte komplett utan Sverige.

Erdogan gick däremot hårt åt Sverige under pressträffen och hävdade att man inte levt upp till det trepartsavtal som nationerna slöt i Madrid i fjol. Han anklagade bland annat Sverige för att ha ”öppnat sina armar för terrorism”, och upprepade sitt krav att över 100 terrorister måste utlämnas till Turkiet.

– Hur processen kommer att fortsätta beror på de konkreta stegen från Sverige, sa Erdogan.

För att Finland ska bli medlemmar måste även Ungern ratificera ansökan. Det ledande partiet i landet, Fidesz, uppgav för Reuters på torsdagen att man i en parlamentarisk omröstning den 27 mars kommer att stötta Finlands Natoansökan, men att behandlingen av Sveriges ansökan senareläggs.

USA:s uppmaning till Turkiet

I ett uttalande välkomnar USA Erdogans beslut att släppa in Finland i Nato. Men man uppmanar samtidigt Turkiet att skynda på processen att ratificera även Sveriges ansökan.

”Sverige och Finland är båda starka, kapabla partners som delar Natos värderingar och kommer att stärka alliansen och bidra till europeisk säkerhet. USA anser att båda länderna bör bli medlemmar i Nato så snart som möjligt”, säger Jake Sullivan, USA:s nationella säkerhetsrådgivare, enligt Reuters.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) var inte på plats i Ankara, däremot kommenterade utrikesminister Tobias Billström (M) beskedet.

Se hela presskonferensen i SVT Play

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.