Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Paul Levin, föreståndare vid Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, om de senaste kring samtalen mellan Turkiet och Sverige. Foto: SVT/TT

Experten om Natoförhandlingarna mellan Sverige och Turkiet: ”En positiv signal”

Uppdaterad
Publicerad

Det låsta läget i Natoförhandlingarna mellan Sverige och Turkiet tycks ha lättats upp.

Det uppger Paul Levin, föreståndare vid institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet.

– Det verkar som att Turkiet har släppt initiala blockeringar på att Nato skulle kunna börja förbereda en ansökningsprocess, säger han i Morgonstudion.

I dag, måndag, samlas representanter för Sverige, Finland och Turkiet med Natoföreträdare i Bryssel för att fortsätta samtalen om de båda nordiska ländernas respektive ansökningar till försvaralliansen.

Turkiet har efter tidigare samtal uttryckt att dessa inte har fallit väl ut. Samtidigt har landet ställt fortsatta krav på Sverige att bland annat lämna ut vad de menar är terrormisstänkta samt upphäva vad de påstår är ett vapenembargo.

Enligt Paul Levin, föreståndare vid institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, finns det dock vissa signaler om att den låsning som har rådit länderna emellan nu kan vara på väg att öppnas upp.

”Positiv signal”

– Det verkar som att Turkiet har släppt initiala blockeringar på att Nato skulle kunna börja förbereda en ansökningsprocess. Det verkar man nu ha släppt på. Sedan ser vi också nu de trilaterala samtalen som händer. Så det är i alla fall en viss positiv signal ändå, säger Paul Levin i Morgonstudion.

Han betonar samtidigt att situationen är fortsatt ansträngd.

– Läget är väldigt låst och lyssnar man på uttalanden från turkiska politiker verkar det inte finnas någon direkt vilja att gå Sverige eller Finland till mötes, säger han.

”Kan ta lång tid”

De tre deltagande länderna i dagens samtal uppger att några snabba genombrott inte är att vänta.

-Det är mycket viktigt att det finns möjlighet att möta (presidentrådgivaren och talesmannen Ibrahim) Kalin och Turkiet i Bryssel med båda delegationerna från Helsingfors och Stockholm. Vi kan inte ha så stora förväntningar förstås. Det är bara ett möte i dag, men det är viktigt att man har det, säger Finlands utrikesminister Pekka Haavisto på väg in till EU:s utrikesministermöte i Luxemburg, rapporterar TT.

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) är inställd på att processen kan ta dra ut på tiden.

-Jag hoppas att förhandlingarna ska gå bra, men vi är också förberedda på att det här är en process som kan ta lång tid. Vi har ett stort tålamod, säger Ann Linde enligt TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.