Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s korrespondent Tomas Thorén direkt från Istanbul om vad domen kan betyda. Foto: SVT

Turkietkorrespondenten om domen: ”Passar svenska regeringens intressen”

Uppdaterad
Publicerad

Att en svensk domstol nu för första gången dömt någon till försök till terrorfinansiering gällande PKK skadar troligen inte den svenska Natoprocessen, menar SVT:s Turkietkorrespondent Tomas Thorén.

Både åklagare och Stockholms tingsrätt är noga med att betona att det åtal och den dom som föll under torsdagen mot en PKK-kopplad man inte har något med Sveriges förhoppningar på ett Natointräde att göra.

– Det passar helt klart den svenska regeringens intressens i nuläget att visa för den turkiska regeringen att de åtgärder man säger att man gjort får resultat. Det är precis det Turkiet gång på gång kräver av Sverige, att man går efter PKK:s verksamhet i Sverige och att organisationen inte, som man upplever det, har en fristad i Sverige, säger Thorén i SVT Nyheter sändning.

Det återstår dock att se om domen faller i god jord i Turkiet. Ännu har inga reaktioner kommit från officiellt håll.

Hör SVT:s Turkietkorrespondent i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.