Turkisk polis som undersöker den saudiska konsulns hem och bilar. Genom att följa bilarnas färdväg tror sig polisen ha hittat nya spår som kan leda till journalisten Jamal Khashoggis kropp. Foto: Osman Orsal/Yasin Akgul/TT

Polisens nya teori: Khashoggis kropp kan ha dumpats i skogen

Uppdaterad
Publicerad

Nu tror sig turkisk polis veta vad som har hänt med den misstänkt dödade journalisten Jamal Khashoggis kropp. De misstänker att den saudiske så kallade dödspatrullen kan ha dumpat kvarlevorna i en skog nio mil söder om Istanbul.
– Polisen har letat i de här områdena, säger en myndighetskälla enligt Reuters.

Både Saudiarabiens konsulat och den saudiske konsulns hem har under veckan genomsökts av turkisk polisen. Där ska polisen ha säkrat bland annat vatten- och jordprover. De undersöks nu i hopp om att kunna knyta den försvunne journalistens DNA till båda platserna.

Polisens nya spår

Samtidigt arbetar polisen med en ny teori, enligt Reuters. De har tittat närmare på vilken färdväg bilarna tog som lämnade konsulns hem den dag journalisten försvann. De har sett på var bilarna har stannat längs med vägen – och det har lett dem till skogen Belgrad utanför Istanbul och till ett mindre samhälle utanför staden Yalova ungefär nio mil söder om Istanbul. Polisen misstänker att journalistens kvarlevor kan ha dumpats i skogen eller i en byggnad i det området.

– Utredarna misstänker att hans kvarlevor kan vara i Yalova och i skogen Belgrad. Polisen har letat i de här områdena, säger en myndighetskälla till Reuters.

Uppmaningen: Involvera FN

Under torsdagen gick samtidigt ”Amnesty International”, ”Human Rights Watch”, ”Reportrar utan gränser” och ”Committee to Protect Journalists” ut och uppmanade Turkiet att ta hjälp av FN. Organisationerna oroar sig för att utredningen annars ska kunna påverkas av regeringsmakter som vill dölja vad som har hänt.

– Att FN involveras är den bästa garantin mot att Saudiarabien skulle kunna dölja något, eller att andra regeringar försöker sopa det här under mattan för att behålla lukrativa affärsband med Riyadh, säger Robert Mahoney på Committee to Protect Journalists enligt AP.

Försvann på konsulatet

Journalisten Jamal Khashoggi, som bland annat arbetat för Washington Post, gick in på Saudiarabiens konsulat i Istanbul den 2 oktober. Sedan dess har han inte synts till. Turkisk polis misstänker att han har blivit styckmördad av en saudisk dödspatrull inne på konsulatet, enligt uppgifter till flera internationella medier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer