Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera som SVT träffar i Turkiet bekräftar att Adrianas misstänkte mördare befinner sig i landet. Foto: SVT

Turkiska reaktioner efter SVT-reportage om efterlysta svenskar

Uppdaterad
Publicerad

”En provokation” och ”dold agenda”. Det är påståenden som Erdogans rådgivare och regeringstrogna medier nu fäller efter SVT:s intervju om efterlysta svenskar som lever i frihet i Turkiet.

– Fri journalistik innebär att man inte tar order från någon regering, vare sig den sitter i Ankara eller i Stockholm, säger Charlotta Friborg, ansvarig utgivare för Riksnyheterna.

SVT Nyheter kunde i veckan berätta att ett tiotal efterlysta personer från Sverige håller sig undan i Turkiet.

Men att Turkiet har blivit en trygg plats för grovt kriminella avfärdas av president Recep Tayyip Erdogans talesperson Ibrahim Kalin. I intervjun med SVT:s reporter Diamant Salihu, i dokumentären ”Flykten till Turkiet”, går han så långt som att anklaga honom för att ha en dold agenda.

– Det är PKK och FETÖ som talar. Det är inte hederlig journalistik, svarar en uppretad Kalin, innan han avbryter intervjun.

”Ganska väntat”

Nu väcker dokumentären och intervjun, som publicerades under onsdagen, reaktioner i Turkiet. I regeringstrogna medier, som Sabah och tv-kanalen Haber, kallas det för ”en provokation”. Ett konto med 15 000 följare som utger sig för att syssla med faktagranskning beskriver det som en ”smutskastningskampanj”.

– Det framställs som att Erdogans rådgivare plattar till en utländsk journalist som är ute efter att smutskasta Turkiet. Det görs till en fråga om försvara nationens heder, säger SVT:s Turkietkorrespondent Tomas Thorén.

– Det är ganska väntat, får man säga. Det följer ett rätt vanligt mönster, att kritiska frågor bemöts genom att skjuta budbäraren.

Charlotta Friborg, ansvarig utgivare för SVT:s Riksnyheterna, kommenterar de turkiska reaktionerna:

– Vi har blivit rätt vana vid attacker på vår journalistik i turkiska regeringstrogna medier under de senaste månaderna, alltså den period då den svenska Natoansökan varit på agendan. Man har uttryckt att den svenska regeringen borde näpsa SVT. Men fri journalistik innebär att man inte tar order från någon regering, vare sig den sitter i Ankara eller i Stockholm.

”Vi kommer att fortsätta att belysa relevanta aspekter av relationerna mellan Turkiet och Sverige”, säger Charlotta Friborg. Foto: SVT

Tomas Thorén konstaterar samtidigt att de turkiska reaktionerna illustrerar hur känsliga landets regeringsföreträdare är för kritiska frågor, men kanske också att ämnet om Turkiet som en fristad för kriminella är laddat.

– Men det ska också sägas att intervjun har blivit väldigt uppmärksammad och hyllad av de få, hårt ansatta medier som inte går i regimens ledband. Jag har sett många journalister i den sfären som säger att ”så här borde journalistik se ut” i Turkiet, säger han.

Vad skulle hända om en turkisk journalist ställde samma frågor?

– Det skulle leda till någon form av repressalier.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när president Recep Tayyip Erdogans talesperson Ibrahim Kalin blir provocerad av de kritiska frågorna, och kräver att få avbryta intervjun med SVT:s reporter. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.