Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Turkiska försvarsdepartementet har släppt videomaterial där turkiska stridsflygplan ses rikta attacker mot syriska mål.

Turkiskt flyganfall över norra Syrien och Irak – minst 31 döda

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet har inlett en ny militäroffensiv mot kurdiska områden i Syrien och Irak, enligt kurdiskledda militäralliansen SDF och den brittiskbaserade observationsgruppen SOHR. Minst ett 30-tal personer uppges ha dödats.

Omkring 89 attacker har utförts av turkiskt stridsflyg mot kurdiska mål på landsbygden runt Aleppo, Raqqa och Hasakah i norra Syrien, rapporterar Reuters. Även i Irak har kurdiska mål attackerats.

Minst ett 30-tal personer uppges ha dödats, enligt TT som hänvisar till det i Storbritannien baserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Flygattackerna kommer endast några dagar efter det att Ankara pekat ut kurdiska PKK och PYD som ansvariga för terrordådet i Istanbul den 13 november.

Turkiet anklagar kurder

Turkiets försvarsminister Hulusi Akar hävdar att målet med insatsen också är att garantera säkerheten för landets 85 miljoner invånare och landets gränser, samt att ”besvara varje lömsk attack” mot Turkiet, skriver den statliga turkiska nyhetsbyrån Anatolia på Twitter.

Ankara har tidigare under söndagen också bekräftad att man genomfört flyganfall mot baser tillhörande Kurdistans arbetarparti (PKK) och den väpnade gruppen Folkets försvarsenheter (YPG), som Ankara ser som PKK:s förlängda arm.

Från kurdiskt håll har anklagelserna helt och hållet tillbakavisats. Det kurdiska paraplyorganet KCK har anklagat Turkiets regering för att använda dådet i Istanbul för att rättfärdiga en invasion av norra Syrien.

Hämnd efter bombdåd

Turkiets inrikesminister Süleyman Soylu sa efter attacken i Istanbul, där sex personer dog, att kvinnan som misstänks ligga bakom dådet fick sin order från Kobane. Enligt Soylu är det också i Kobane som PKK har sitt högkvarter i Syrien.

– Vi bedömer att ordern kom från Kobane, sade han enligt public service-kanalen TRT.

Turkiet likställer regelmässigt PKK – som är terrorstämplat av Turkiet, USA och EU – med PYD, som är den största politiska organisationen bland kurder i Syrien.

PYD:s väpnade gren YPG är en ledande del av SDF, som 2015 drev ut terrororganisationen IS från Kobane.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.