Foto: GABRIEL BOUYS/TT

Tusentals klimatdemonstrerar i Madrid

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår klimattoppmötet COP25 i Madrid, och på fredagskvällen marscherar tusentals genom den spanska huvudstaden. Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg är en av deltagarna.

Enligt arrangörerna deltar över en halv miljon människor i marschen, men myndigheter har ännu inte gått ut med någon siffra, enligt nyhetsbyrån AP.

Greta Thunberg tvingades på polisens inrådan lämna demonstrationen av säkerhetsskäl, då trycket av alla demonstranter och journalister som ville få en glimt av henne blev för högt. Hon fördes i säkerhet bakom scenen vid regeringsbyggnaderna Nuevos Ministerios, där hon senare höll ett kort tal inför demonstranterna.

Demonstranterna vill sätta press på världsledare och få dem att arbeta mer aktivt för att nå klimatmålen. Representanter för nära 200 länder finns på plats under COP25.

”Bara åtta år till 1,5 grader – hur vågar ni?” stod det på en banderoll som två aktivister hängde upp på en bro till allmänt jubel, enligt AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.