Eiffeltornet lystes under måndagskvällen upp med budskap till stöd för de omfattande regimkritiska protesterna i Iran. Foto: MICHEL EULER/AP/TT

Tusentals protesterade mot iranska regimen i Frankrike

Uppdaterad
Publicerad

Uppemot 12 000 personer marscherade under måndagen till EU-parlamentet i franska Strasbourg till stöd för de regimkritiska aktivisterna i Iran.

Samtidigt lystes Eiffeltornet upp med med texterna ”Kvinna. Liv. Frihet.” och ”Stoppa avrättningarna i Iran”, i en gest som visar att proteströrelsen är fortsatt stark även utanför den islamitiska statens gränser.

Startskottet

Båda budskapen är en hyllning till Mahsa Zhina Amini, vars död förra året blev startskottet för de demonstrationer, arresteringar och avrättningar som följt i dess spår.

Amini har efter sin död blivit hedersmedborgare i Paris och enligt den franska huvudstadens stadshus ska textmanifestationen på Eiffeltornet ses som en hyllning till henne och ”de som modigt kämpar för sin frihet medan (den iranska) regimen fortsätter att avrätta aktivister”.

Hårdare linje mot Iran

Bakom demonstrationen i Strasbourg står organisationen Iranier i Europa, som vill att EU ska anta en hårdare linjer mot Iran genom att bland annat beteckna det iranska Revolutionsgardet som en terrororganisation.

De landsomfattande protesterna i Iran inleddes i september i fjol efter det att 22-åriga Mahsa Zhina Amini dött i den iranska moralpolisens förvar. Ett antal avrättningar har bekräftats och många fler dödsdomar utfärdats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer