Polisen trycker tillbaka demonstranter nära Röda torget i Moskva. Foto: TT

Över 240 demonstranter gripna i Moskva

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals samlades under tisdagskvällen nära Röda torget i Moskva för att uttrycka sin vrede mot de fällande domarna mot regimkritikern Aleksej Navalnyj och hans bror. Polisen har gripit över 245 demonstranter. En av de gripna var Navalnyj som trotsade sin husarrest.

– Folk ropar ”frihet åt Navalnyj”, ”frihet åt Ryssland” och ”ner med Putin”, säger SVT:s Rysslandskorrespondent Elin Jönsson, som har varit på plats och pratat med demonstranterna.

Protesterna kommer efter domarna mot Aleksej Navalnyj och brodern Oleg. Aleksej Navalnyj dömdes till 3,5 års fängelse villkorligt och brodern till 3,5 års fängelse. Båda dömdes för att ha stulit miljonbelopp från två företag. Oppositionella krafter hävdar att domarna är politiska med syfte att tysta Navalnyj som är benhård motståndare till president Vladimir Putin.

Riskerar fängelse

Demonstrationen i Moskva är otillåten. Vid 20-tiden hade polisen gripit 245 personer, uppger SVT:s korrespondent.

– Folk är väldigt modiga. De riskerar fängelsestraff, säger Elin Jönsson.

– Till en början var det otäckt när polisen tryckte folk mot kravallstaket.

Demonstranterna fick hållas i omkring två timmar, men sedan började polisen skingra folk och grep mängder av människor. Vid 21-tiden hade demonstrationerna upplösts av polisen.

Navalnyj togs i förvar

Under dagen har det närmast varit revolutionsstämning i sociala medier och många jämför protesterna med Majdan-rörelsen i Ukraina. Nyhetsbyrån AP kallar demonstrationen för den djärvaste oppositionsprotesten i Ryssland på många år.

Aleksej Navalnyj trotsade sin husarrest och gick ut för att ansluta sig till demonstranterna. Han togs då omedelbart i förvar av polisen. Tv-bilder visar hur han föstes in i en buss för transport till sitt hem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.