Nyårsafton väntas bli en högriskdag i delar av Australien med temperaturer över 40 grader. Foto: NSW rural fire service/TT

Tusentals turister kan omringas av bränder i Australien – för sent att evakuera

Uppdaterad
Publicerad

Skogsbränderna i sydöstra Australien riskerar att omringa tiotusentals turister – och räddningstjänsten varnar nu för att det är för sent att evakuera vissa områden.
– Det är en högriskdag för Victoria, säger räddningstjänstchefen Andrew Crisp till ABC News.

Skogsbränderna har drabbat Australien hårt den senaste tiden. Flera personer har omkommit och de materiella skadorna är omfattande.

På måndagen omkom en frivillig brandman som bekämpade en brand i närheten av Albury i delstaten New South Wales, två andra skadades.

Det råder extrem brandrisk i sydöstra Australien med temperaturer på över 40 grader. I helgen uppmanades människor att lämna East Gippslandregionen, som ligger i östra Victoria. En region där det bor ungefär 45 000 personer men som också ett populärt turistmål. Runt 30 000 turister beräknas befinna sig i området.

”Högriskdag för Victoria”

Nu varnar räddningstjänsten att det är för sent att evakuera för de som ännu inte har lämnat vissa lokala områden, rapporterar ABC News.

– Det är en högriskdag för Victoria. Detta är en dag som vi inte ofta ser. Vår delstat är torr, det kommer att bli väldigt varmt och det kommer att bli väldigt blåsigt, säger räddningstjänstchefen Andrew Crisp till ABC News.

Det är över hundra bränder som härjar i Australien med varningar som har utfärdats i delstaterna New South Wales, South Australia, Tasmanien, Victoria och Western Australia.

Kritik mot fyrverkerier

På grund av de omfattande skogs- och markbränderna och den extrema brandrisken har röster höjts om att de traditionella fyrverkerierna i Sydney borde ställas in. Men landets premiärminister Scott Morrison uppgav på söndagen att nyårsfirandet kommer bli av som vanligt, rapporterar CNN.

– På nyårsafton riktas världens blickar mot Sydney, varje år. Jag kan inte tänka mig ett bättre sätt att visa världen hur optimistiska och positiva vi är som land, säger premiärministern enligt CNN.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.