Till Qamishli kommer skaror av flyktingar från ISIS offensiv i Irak Foto: Thorkil RotheVisa alla (3)
Visa alla (3)

Tusentals yazidier har nått Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals yazidier har lyckats ta sig från Sinjarbergen i norra Irak. De är på flykt undan extremistgruppen Isis.

Tusentals av de flyende människorna har lyckats ta sig till en kurdisk enklav i Syrien.

Det berättar svenska frilansjournalisten Joakim Medin som sett utmattade människor strömma in i området, nära gränsen till Irak:

– Det är den mest fruktansvärda scen jag någonsin sett. Döende människor, döda människor. Folk som har panik på grund av törst, berättar han för SVT.

Joakim Medin säger att det är kurdiska styrkor i Syrien som har öppnat en väg för de flyende yazidierna in i den kurdiska regionen Rojava i norra Syrien, som gränsar till Irak.

– Det är alltifrån väldigt gamla människor ner till ett spädbarn som är fyra dagar, säger Joakim Medin.

Han berättar också att hjälpen kommer från kurdiska styrkor i Syrien och från lokalbefolkningen som har ordnat med personbilar och lastbilar för att transportera flyktingarna från gränsen och en bit in i Syrien där jag befinner mig. För att komma till gränsen har människorna gått många mil. Många av dem är traumatiserade men också arga:

– Isis sägs ha kidnappat hundratals kvinnor för att göra vad de själva vill med dem, berättar Joakim Medin.

”Människor skrek efter vatten och kakor”

Medin talar om ”vågor av tiotusentals människor” som har kommit över gränsen, en del av dem tillhör de yazidier som gömmer sig i Sinjarbergen i norra Irak på flykt undan de fruktade jihadisterna från Isis. De har lidit svår brist på mat och vatten i ett kargt bergsområde utan träd som kan ge skugga i hettan.

– Det har rasat ut människor från stora lastbilssläp. Många har skrikit efter kakor och vatten, säger Medin och berättar att frivilliga samlat ihop vatten, kex och lite mat att ge till flyktingarna.

– Människor berättar att de varit utan mat i fem-sex dagar. De hade fått lite vatten som amerikanska flygplan släppt ned, men vattenflaskorna har ofta spruckit när de landat på marken och människorna har fått skrapa ihop vad de har kunnat för att dricka.

Joakim Medin såg på lördagen allt ifrån ett fyra dagar gammalt spädbarn till åldringar som tagit sig över gränsen från Irak.

– En del väldigt gamla har burits och baddades med vatten när de kom fram. Åtskilliga barn har dött på vägen.

Omkring 50 000 yazidier har tagit sin tillflykt till Sinjarberget i norra Irak, efter att ha flytt från milisrörelsen Islamiska staten (IS). Där har yazidierna varit avskurna från både mat och vatten.

Yazidierna är en religiös grupp som i Irak finns främst i den norra delen av landet. Det finns både kurdisk- och arabisktalande yazidier. De förföljs av främst extrema islamister som betraktar dem som avfällingar från den rätta läran, och många har tvingats konvertera till islam.

Ingen vet hur många yazidier som finns i Irak, deras antal uppskattas till allt från 70 000-500 000. Minority Rights Group International har redan före Islamiska statens frammarsch varnat för att yazidierna riskerar att utplånas i tysthet.

Yazidismen är en förislamisk religion med rötter i det gamla Persien, och har inslag av både islam och kristendom.

Källa: Landguiden, BBC (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet