Två döda i Storbritannien under stormen Malik

Uppdaterad
Publicerad

Två personer dödades av fallande träd när stormen Malik drog fram över Storbritannien. Vädertjänsten Met varnar nu för en ny storm som väntas drabba främst Skottland under söndagen.

Även Danmark och södra Norge har påverkats av kraftiga vindbyar, nedfallna träd och flygande föremål som orsakat materiella skador – men få allvarligare olyckor.

En nioårig pojke avled när ett träd föll över honom i Staffordshire i mellersta England. En man skadades samtidigt. I skotska Aberdeen dog en kvinna i en liknande olycka, rapporterar BBC.

Kraftledningar har också påverkats av stormen, med tusentals strömlösa hem som följd. Sent på lördagskvällen var över 40 000 hushåll utan el i Skottland och norra England.

På söndagsmorgonen ligger stormen över Finland, men det blåser fortfarande ordentligt i Sverige och övriga nordiska länder.

I Danmark har Malik orsakat omkullvälta träd, flygande föremål och mindre trafikolyckor. Den har även påverkat trafiken i form av inställda tåg och stängda broar, rapporterar Danmarks Radio, DR. Trots att det enligt Danmarks Meteorologiska Institut (DMI) är den värsta stormen på flera år har inga större skador, med några få undantag, ännu rapporterats enligt Jylllands-Posten. Däremot varnar DMI för höjda vattennivåer och risk för översvämningar i stormens spår, bland annat vid Nordsjällands kust och på Fyn.

Invånare fyller sandsäckar i en by nära Odense på danska Fyn, för att skydda sina hus från stigande vattennivåer efter stormen. Längs delar av kusten väntas vattnet stiga mellan 1,5 till 1,8 meter över normal vattennivå. Foto: Tim Kildeborg Jensen/EPA/TT

Öresundsbron och Stora Bältsbron öppnade igen vid 10-tiden på söndagen, men vindarna är fortsatt hårda och vindkänsliga fordon rekommenderas inte att köra på Öresundsbron.

I Norge har stormen orsakat stora materiella skador på flera håll, rapporterar NRK. I södra delarna uppmättes orkanstyrka med vindbyar på över 170 km/h på de mest utsatta platserna, uppger Meteorologiska institutet. Vid 8.30-tiden på söndagen hade försäkringsbolaget If redan tagit emot närmare 90 stormskador på bostadshus, andra fastigheter, båtar och bilar.

”Det blåser fortfarande lite på morgonen, men vinden väntas avta gradvis under söndagen”, skriver Meteorologiska institutet på Twitter.

Stormen Corrie väntas

Samtidigt som vindarna avtar i styrka förväntas en ny storm – som fått namnet Corrie – svepa in. Enligt Storbritanniens nationella vädertjänst Met kommer ytterligare kraftiga vindar i Skottland in på söndagskvällen. Man varnar också för att orkanbyar på upp till 40 meter i sekunden kan drabba utsatta kust- och bergsområden.

En bärnstensfärgad vädervarning, amber, har utfärdats av Met längst Skottlands östkust och nordöstra England, vilket innebär starka vindar som sannolikt kommer att orsaka en del skador och trafikstörningar. Övriga delar av norra Storbritannien väntas få kraftiga vindar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.