Jägaren Theo Bronkhurst och Honest Ndlovu, ägare till en privat jaktpark, har ställts inför rätta för jaktbrott vid en domstol i Hwange, en stad nära nationalparken som huserade Cecil. Foto: TT.

Två gripna för lejontjuvjakten

Uppdaterad
Publicerad

Två personer här ställts inför rätta i Zimbabwe, anklagade för att ha hjälpt en amerikansk storviltjägare att tjuvskjuta landets mest berömda lejon. Storviltjägaren själv svär sig fri. Samtidigt har en hatstorm tagit form på nätet.

En amerikanske tandläkare pekas ut som den som tog livet av lejonhannen, som brukade kallas Cecil. Mannen uppges vara dömd för jaktbrott tidigare. Han namngavs vid en presskonferens i Harare på tisdagen av Emmanuel Fundira, ordförande i de zimbabwiska safariarrangörernas samarbetsorganisation.

Hotas på nätet

Tandläkaren har i medier över hela världen hängts ut som ”lejonmördare” och reaktionerna har inte låtit vänta på sig. På Twitter skriver en användare:

Lejonet Cecil

”Låt oss hoppas att han, som så modigt dödade ett magnifikt lejon i Zimbabwe med en pilbåge, möter ett liknande öde snart”.

Han har fått flera andra hot i samma stil både på Twitter och på sin mottagnings företagssida på Facebook. Tusentals användare över hela världen uttrycker nu sin avsky.  Den brittiske komikern Ricky Gervais twittrar: ”Det är inte för mat, det är inte för jakten. Det måste vara njutningen att döda. Sinnessjukt.”

Ansåg sig ha tillstånd

Två utpekade medbrottslingar i Zimbabwe, jägaren Theo Bronkhurst och Honest Ndlovu, ägare till en privat jaktpark, har ställts inför rätta för jaktbrott vid en domstol i Hwange, en stad nära nationalparken som huserade Cecil.

Om de fälls riskerar de ett mångårigt fängelsestraff och böter.

Utanför hans stängda tandläkarmottagning har människor lagt gosedjur och blommor för att hedra minnet av lejonet. Han själv bemötte anklagelserna i ett uttalande till NBC News på tisdagen, där han hävdade att han hade alla nödvändiga tillstånd och inte hade skäl att ifrågasätta lagligheten i jakten förrän den var över.

Lockades med åtel

Den 13 år gamla lejonhannen levde i nationalparken Hwange, där han var en de stora attraktionerna, uppmärksammad för sin svarta man. Den 1 juli sköts lejonet, flåddes och halshöggs. Enligt tidningen The Herald hade lejonet först skjutits med pil och båge. Därefter – efter 40 timmar med skador – fälldes djuret med dödande skott

Cecil hade lurats ut ur nationalparken med hjälp av åtel. Betet är ett vanligt knep för att få vilda djur att lämna marker där det är olagligt att skjuta dem.

Rubbar ordningen

Enligt flera medier ska amerikanen ha betalat motsvarande nära en halv miljon kronor för att få tillfälle att fälla lejonhannen.

– Detta kan inte passera ostraffat, säger Zimbabwes turist- och näringsminister Walter Mzembi till tidningen The Herald.

– Cecils död är en tragedi, inte bara för att han var en symbol för Zimbabwe, men också eftersom vi nu kan räkna hans sex lejonungar av hankön som döda eftersom en ny hane inte kommer låta dem leva, säger Johnny Rodrigues, chef för den zimbabwiska naturvårdsorganisationen ZCTF, till tidningen The Guardian.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lejonet Cecil

Mer i ämnet