Två gripna för vandalisering av minnesmärke

Uppdaterad
Publicerad

Två män i tjugoårsåldern har gripits av polis i norska Tönsberg, misstänkta för att ha sprejat ett hakkors på ett minnesmärke över terrordådet på Utöya.

Det var under natten till måndagen som minnesmärket över terrordådet, den 22 juli 2011, utsattes för vandalisering, rapporterar NRK som hänvisar till lokaltidningen Tønsbergs Blad.

– Jag är chockad och mållös. Detta är att vanhedra offren efter den 22 juli, säger Fabian Wahl Sandvold, vice ordförande i norska Arbeiderpartiets ungdomsförbunds AUF i Vestfold.

Avlägsnades under dagen

69 personer miste livet när terroristen Anders Behring Breivik, efter att först ha detonerat en bilbomb som dödade åtta personer i Oslos regeringskvarter, gick till attack mot AUF:s sommarläger på Utöya.

Klottret avlägsnades under dagen. Under måndagskvällen hålls en ceremoni vid stenen, på årsdagen för terrordådet.

– Jag hoppas att det här får folk att öppna ögonen och gör att fler deltar i minnesstunden, säger Fabian Wahl Sandvold till NRK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.