Två svenska bröder har fällts för flera mordförsök på poliser sommaren 2019 i Borgå öster om Finlands huvudstad Helsingfors. Arkivbild. Foto: Roni Rekomaa/AP

Två svenska bröder dömda för mordförsök mot poliser i Finland

Publicerad

Två svenska män har dömts till 15 års fängelse i Finland för flera fall av mordförsök på poliser, rapporterar Svenska Yle.

Förutom mordförsöken fälls de bland annat för grovt rån, våldsamt motstånd mot tjänsteman samt flera fall av framkallande av fara.

Båda männen, som är bröder, är svenska medborgare. En av dem har även finländskt medborgarskap. Dramat utspelades under ett dygn sommaren 2019 i Borgå öster om Helsingfors.

Under natten till den 25 augusti blev två poliser hotade och skottskadade. En av poliserna sköts i ryggen och den andre i armen.

Dramatisk biljakt

Senare på kvällen samma dag kunde två misstänkta gripas norr om Tammerfors efter en dramatisk biljakt.

Under jakten avlossade männen flera skott mot polisen, men inga poliser skadades.

Bröderna har sagt att de var ute efter att komma över polisernas vapen. De har förnekat att de ville döda poliserna. I stället ville de att skottlossningen skulle bedömas som grov misshandel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.