Människor trotsar ovädret i Paranaque, sydost om Manilla i Filippinerna. Foto: TT

Tyfon hotar filippinsk huvudstad

Uppdaterad
Publicerad

Den kraftiga tyfonen Nock-Ten hotar Filippinernas huvudstad Manilla med stora regnmängder och hårda vindar. Under måndagen drog den in över den östra delen av öriket, men inga rapporteras ha omkommit i ovädret.

Nock-Ten rör sig mot nordväst med en hastighet av 20 kilometer i timmen och väntas nå Manilla och området kring huvudstaden senare under dagen. Många av 13 miljonerna invånarna höll sig inne under juldagen, i väntan på ovädret.

Mer än 218.000 personer har redan lämnat sina hem och 48 flygavgångar har ställts in.

Tyfonen nådde Catanduanes-provinsen under söndagen lokal tid, och väntades fortsätta i nordvästlig riktning med vindar upp till 64 meter per sekund, enligt myndigheterna.

Larmberedskap

Hittills har inga dödsfall rapporteras sedan regeringen vidtog åtgärder för att förbereda landets invånare redan innan tyfonen slog till.

– Våra lokala katastrofmyndigheter är i larmberedskap. Vi har ställt ut förnödenheter och räddnings- och vägröjningsutrustning i Manilla, säger Mina Marasigan, talesperson vid landets katastrofövervakningsråd.

Huvudstaden kommer att drabbas av ”kraftiga till intensiva regn, störtfloder och kraftiga vindar”, uppger civilförsvaret. Räddningsbåtar finns redo att skickas ut om floderna svämmar över.

Elen avstängd

Kustbevakningen beordrade under söndagen att stränderna söder om Manilla skulle tömmas på semesterfirare.

Stormen har tidigare orsakat strömavbrott för miljoner personer och tvingat myndigheterna att beordra evakueringar av hela samhällen i regionen Bicol.

– De stängde medvetet av elen (i Bicol) på grund av de starka vindarna, så att ingen skulle drabbas av svåra stötar om elledningarna blåser ned, säger Marasigan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.