Besökare lämnar festivalområdet. Arrangörerna hoppas att festivalen ska kunna fortsätta som planerat på lördagen. Ett slutgiltigt besked kan komma först vid kl 11 på förmiddagen. Foto: TT

Stor tysk festival utryms efter terrorlarm

Uppdaterad
Publicerad

Den tyska festivalen Rock am Ring i Nürburg i Tyskland utrymdes under fredagskvällen efter ett terrorlarm. Två personer som arbetat med festivalen förhörs av polisen under lördagsmorgonen.

Festivalen meddelade på sin Facebooksida att man på inrådan av polisen utrymt festivalen efter ett terrorhot.

Festivalen uppmanade i högtalarmeddelanden och via sociala medier besökarna att lugnt och kontrollerat lämna festivalområdet och bege sig till utgångarna och campingområdet.

Den tyska festivalen skriver att man på uppmaning av polisen utrymt området. Foto: Skärmdump Facebook

Festivalarrangörerna skrev att man kommer att hålla besökarna informerade på festivalens sociala medier-kanaler, via radio och högtalare i området.

Arrangörerna skrev också att de hoppas att festivalen kommer att kunna återupptas under lördagen. Vid 2-tiden på natten mot lördag förklarade man på Facebook att ett slutgiltigt besked kommer att kunna ges först vid klockan 11 på förmiddagen, i samband med en presskonferens från den tyska delstaten Rheinland-Pfalz inrikesdepartement.

LÄS MER: Svenske Tobias på plats på festivalen: ”Overkligt”

Enligt tyska Focus talar polisen om ”konkreta tips på terrorhot” men det är inte känt vad hotet består i. Utrymningen av festivalen gick lugnt till. Festivalbesökarna sjöng ”You´ll never walk alone” och ropade ”Terror ist scheiße”, enligt tidningen.

Två personer som arbetat med festivalen förhörs av polisen, skriver tidningen Bild, rapporterar NTB. De misstänks ha lämnat något på festivalområdet.

Svenske Tobias: ”Overkligt”

Den lokala polisen i Koblenz skriver på Twitter: ”Ni gör det superbra! Håll er lugna!”

En av besökarna som var på plats är svenske Tobias Jochmus-Stöcke.

– Det är overkligt. Man läser om det i tidningarna och ser det på tv, men få tänker att det verkligen kan hända, att det är så pass nära som det ändå är. Det kan hända var du än är, säger han till SVT Nyheter.

LÄS MER: Säkerheten förstärkt inför Zara Larssons konsert

In Flames: ”De kommer inte tysta oss”

Svenska bandet In Flames uppträdde på festivalen tidigare under fredagen innan larmet kom och skrev strax efter klockan 21 ett inlägg på sin Facebooksida där de tackade för spelningen.

De skrev senare en uppdatering där de berättade att de trots hotet var i säkerhet. ”De kommer inte att tysta vår gemenskap eller musiken som för oss alla samman!” skrev de och avslutade inlägget med orden ”In music we trust”, ungefär vi förlitar oss på musiken.

”Be safe” skrev In Flames till festivalbesökarna efter att festivalen utrymts. Foto: Skärmdump

En av världens största festivaler

Upp till 90.000 personer väntas besöka den tre dagar långa festivalen vid motorsportbanan Nürburgring utanför Nürburg i västra Tyskland.

Rock am Ring hålls samtidigt som Rock im Park och tillsammans är de Tysklands största festival och en av världens största musikfestivaler.

För många besökare var kvällens höjdpunkt Rammstein som skulle spela omkring kl 22.30. Alla kvällens konserter är nu inställda, men arrangörerna skrev under kvällen på Facebook att festivalen kommer att fortsätta i morgon.

Efter terrordådet på Ariana Grande-konserten i Manchester nyligen har säkerheten kring den tyska festivalen höjts och omkring 1.200 poliser har varit inkommenderade.

LÄS MER: Ariana Grande tillbaka till Manchester 4 juni

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.