Foto: AP/SVT

Motsättningar ökar i Tyskland kring asyl

Uppdaterad
Publicerad

Trots kritik från förbundskansler Angela Merkel tågade runt 18.000 människor på måndagskvällen genom Dresden, med krav på skärpta asyllagar. Runt om i landet ordnades motdemonstrationer – och kyrkan hakade på.

Det är den största uppslutningen hittills till den återkommande måndagsmarschen som anordnas av den antimuslimska rörelsen Pegida.

Liknande protestmarscher i Berlin och Köln möttes av betydligt större motdemonstrationer, där deltagarna anklagade Pegida för att underblåsa rasism och intolerans.

Pegida har under flera veckor samlat anhängare till demonstrationer under måndagkvällarna. Men motdemonstrationerna blir allt fler.

Kyrkan släcktes – i protest

Den stora katedralen i Köln låg under måndagskvällen i mörker i protest mot Pegida. Även i Hamburg och Stuttgart demonstrerade folk mot islamofobi och rasism.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel kritiserade de antimuslimska demonstrationerna i sitt nyårstal, Hon sade bland annat att högerextremism, främlingsfientlighet och antisemitism inte bör ges utrymme i det tyska samhället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.