Mässling är en mycket smittsam virussjukdom. Foto: SVT

Tyskland: Föräldrar som inte vaccinerar sina barn kan få böta 25.000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

I Tyskland riskerar föräldrar som låter bli att vaccinera sina barn att böta 2.500 euro, motsvarande knappt 25.000 kronor. Tyskarna hoppas nu kunna sätta stopp för ett mässlingsutbrott som drabbat landet.

Tyskland vill sätta stopp för årets ovanligt stora mässlingsutbrott. Att föräldrar avsiktligt låter bli att vaccinera sina barn tros vara förklaringen till de höga sjuksiffrorna.

Fram till mitten av april kunde 410 fall av mässling uppmätas i Tyskland – en markant skillnad mot föregående år där 325 fall av mässling uppmättes, skriver BBC.

Barn kan stängas av från förskolan

De höga mässlingssiffrorna har fått Tysklands politiker att höja på ögonbrynen och i detta nu ligger ett förslag om lagändring på bordet.

Går lagändringen igenom ska utebliven vaccination stå föräldrarna dyrt.

Föräldrar riskerar en bot på 2.500 euro, knappt 25.000 kronor.

LÄS MER: Sant och falskt om mässling

Förutom boten kommer lagändringen innebära att förskoleverksamheten blir skyldig att anmäla de föräldrar som avstår från vaccination, och i värsta fall stänga av dem (och därmed barnet) från förskolan.

Lagändringen väntas vinna laga kraft redan den 1 juni i år då det tas upp i riksdagen, skriver Der Spiegel.

Går i Italiens fotspår

Ett annat land som drabbats hårt av mässling i år är Italien, som kunnat uppmäta nästan tre gånger så många fall av mässling.

I mitten av maj implementerade den italienska regeringen en lagändring som gör det olagligt att avstå från vaccination.

LÄS MER: Vaccinationsglapp orsakar mässlingsutbrott i Europa

Fakta/Mässlingsutbrott

  • Under de två första månaderna i år rapporterades mer än 1.500 fall av mässlingen i Europa.
  • I tio länder – Österrike, Belgien, Kroatien, Frankrike, Tyskland, Italien, Polen, Rumänien, Spanien och Sverige – är antalet mer än dubbelt så många som under samma period förra året.
  • Mässling är en av världens mest smittsamma sjukdomar. Över 90 procent av de som kommer i kontakt med en sjuk person blir själva infekterade, om de är mottagliga för sjukdomen.

Källa: TT/NE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.