Foto: TT

Australien kan förbjuda ovaccinerade barn från att gå i skolan

Uppdaterad
Publicerad

De senaste veckornas mässlingslarm har väckt oro och en del hätska diskussioner på nätet.

Kommunpolitikern Lennart Adell Kind (L) i Växjö har i sin tur gjort ett utspel i frågan – och föreslagit att ovaccinerade förskolebarn ska kunna tvingas stanna hemma.

I Australien är man redan på god väg att göra slag i saken. Där driver regeringen just nu ett förslag om att förbjuda ovaccinerade barn från att gå till skolan.

Sedan januari i år har flera misstänka fall av mässling upptäckts i Stockholmsområdet. Totalt har 14 personer i Sverige insjuknat. Tio av fallen finns i just Stockholm, där sju av de smittade är barn och minst två uppges ha varit ovaccinerade. Resterande fyra fall återfinns i Skåne.

LÄS MER: Larm om mässling: ”Vi har inte sett slutet på utbrottet”

Mässlingsfall väcker debatt

Rapporteringarna om mässlingsmittan har åter väckt liv i en debatt kring vaccinering av de klassiska barnsjukdomarna. Vaccinationsgraden mot mässling är hög i Sverige, men det finns en grupp föräldrar som medvetet väljer att inte vaccinera sina barn.

L-politiker vill porta ovaccinerade barn

En som har reagerat kraftigt på detta är Lennart Adell Kind, Liberalernas gruppledare i Växjö. Häromdagen föreslog han att ovaccinerade barn borde portas från förskolan.

– Grunden är att alla barn har rätt till ett skydd, och de ska inte utsättas för fara för att vissa föräldrar fått för sig konstiga saker och inte vill vaccinera sitt barn, sa Lennart Adell Kind till SVT Nyheter under torsdagen.

Hans parti tittar nu på de juridiska möjligheterna för kommunens förskolor att stänga av barn som inte är vaccinerade mot mässlingen. Avstängningen ska gälla för de barn där föräldrarna medvetet valt att inte vaccinera mot mässlingen, både av religiösa skäl och andra skäl.

Premiärministern: ”Riskerar andra barns liv”

I Australien har diskussionen kring vaccinering av skolbarn nått hela vägen till regeringsnivå.

Landets premiärminister Malcolm Turnbull har lagt fram ett lagförslag som, om det skulle gå igenom, förbjuder ovaccinerade barn från att gå till förskolan.

– Du riskerar inte bara ditt eget liv utan även alla andra barns liv, säger Malcolm Turnbull till News Corp enligt The Independent.

LÄS MER: Sant och falskt om mässling

Turnbull har även skrivit till folkvalda i landets olika delstater i ett försök att få till nationella enhetliga lagar som skyddar små barn från smittsamma sjukdomar.

”Motstånd är ingen legitim ursäkt”

”Jag föreslår att vi kommer överens om att implementera en gemensam lagstiftning som utesluter barn som inte är vaccinerade från daghem eller förskola, såvida de inte har medicinsk dispens”, skriver han och slår fast:

”Motstånd mot vaccinering är ingen legitim ursäkt för undantag. Föräldrar måste kunna lita på att deras barn är säkra när de befinner sig inom barnomsorgen och förskolan.”

Under premiärministerns nya förslag skulle rätten att göra en formell invändning mot vaccinering upphöra. Sedan tidigare finns också en lag som nekar föräldrar som väljer att inte vaccinera sina barn vissa statliga bidrag som familjebidrag och skattelättnader.

Likt Sverige är vaccineringsgraden redan i dag hög i Australien. Enligt senaste siffror vaccineras 93 procent av landets barn mot vanliga barnsjukdomar som mässling, påssjuka och röda hund.

Statsepidemiolog kritisk till vaccintvång

Även Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd och vice ordförande i utbildningsnämnden, har i veckan uttryckt samma hållning som partikollegan Lennart Adell Kind. Liberalerna föreslår i en skrivelse i utbildningsnämnden att man undersöker möjligheten om vaccinationskrav för förskoleplats.

Statsepidemiologen Anders Tegnell, högst ansvarig för landets smittskydd, tror dock inte på att införa ett vaccinationskrav på förskolan för att förhindra smittspridning. Han säger till SVT Nyheter att dagens system fungerar utmärkt och att ”Sverige är bäst i klassen vad gäller vaccinationer”.

Mässling

Mässling är en av världens mest smittsamma sjukdomar. Över 90 procent av dem som kommer i kontakt med en sjuk person blir infekterade om de saknar vaccinationsskydd. 

Symptomen är feber, luftvägsbesvär, hosta, röda ögon, ljuskänslighet och – efter några dagar – röda utslag som börjar i ansiktet.

Den som varit sjuk i mässling har livslång immunitet.

Fram till 1980-talet insjuknade flera tusen svenskar i mässling, men sjukdomen har blivit ovanlig sedan den infördes i det allmänna vaccinationsprogrammet.

Första dosen ges vid 18 månaders ålder, i ett kombinationsvaccin tillsammans med röda hund och påssjukan. Andra dosen ges i årskurs ett eller två.

Den senaste epidemin i Sverige utbröt 1919 då 43 000 personer insjuknade. Sjukdomen kan leda till komplikationer och kan i ungefär ett per 1.000 fall orsaka akut hjärninflammation, som kan vara dödlig. 

Källa: NE och Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mässlingsfall väcker debatt

Mer i ämnet