Kärnkraftverket Neckarwestheim norr om Stuttgart hyser en av tre tyska reaktorer som fortfarande är i drift. Arkivbild. Foto: Christoph Schmidt/AP/TT

Tyska kärnkraftverk kan fortsätta producera el

Uppdaterad
Publicerad

Två av de tre tyska kärnkraftsreaktorer som fortfarande är i drift kommer inte att stängas som planerat i slutet av året. Reaktorerna ska hållas beredda fram till mitten av april 2023, meddelar den tyska regeringen.

Reaktorerna Isar 2 och Neckarwestheim 2 skulle då kunna drivas vidare under en period, medan den tredje reaktorn Emsland väntas stängas som planerat.

Sedan Rysslands storinvasion av Ukraina inleddes har ett intensivt arbete pågått i Berlin för att minska beroendet av rysk gas, som före den 24 februari utgjorde mer än halva den tyska gasimporten. Gasen som helhet utgjorde före krigsutbrottet omkring tio procent av den tyska energimixen, och är helt central för exempelvis kemiindustrin.

Många tyska hushåll är också beroende av gas för uppvärmning.

Har som mål att fasa ut kärnkraft

I fredags försämrades läget ytterligare då Ryssland helt ströp flödet i gasledningen Nordstream 1. Gasmonopolet Gazprom förklarar de uteblivna leveranserna med tekniska problem, men tyska regeringen anklagar Kreml för utpressning.

Den tyska energiomställningen (”Energiewende”) har som mål att fasa ut både kärnkraft och mer förorenande energislag, och byta ut dem mot förnybara sådana. Det ryska anfallskriget mot Ukraina har dock fått folkopinionen att svänga, och en stor majoritet av tyskarna vill i dag att kärnkraften spelar en fortsatt roll antingen under en övergångsfas eller även på längre sikt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer