Tyskar positiva till legal prostitution

Uppdaterad
Publicerad

På torsdag ska EU:s justitieministrar ta upp hur det ska gå att stoppa tvångsprostitution i Tyskland under fotbolls-VM i sommar. I Tyskland tycker de flesta att det är lättare att komma åt handeln med människor sen prostitution blev tillåten. Rapport har besökt en av VM-städerna.

I Dortmund har det byggts så kallade säkra parkeringsplatser för kvinnor inom gatuprostitutionen. I resten av staden är gatuprostitution förbjuden, men på ett avsides industriområde pågår laglig gatuprostitution.

Vid varje parkeringsplats dit männen åker med de prostituerade ska det finnas en larmknapp ifall någon kund blir våldsam mot kvinnorna.

-Vi ser dem som säkerhetsbås. Kvinnornas säkerhet är avgörande. Kvinnan kan gå ut ur bilen och trycka på en larmknapp, säger Elke Rehpöhler, socialarbetare på Kober i Dortmund.

I en blå container på prostitutionsgatan sitter Kober, en grupp socialarbetare som tillhör en kvinnoorganisation med koppling till katolska kyrkan. De anser att sedan prostitutionen blev laglig för några år sedan har det blivit lättare att ingripa mot människohandel och påtvingad prostitution.

En följd av att prostitution legaliserats är att polisen och skatteförvaltningen gett ut broschyrer med detaljerade råd till dem som på byråkrattyska kallas ”erotiska tjänsteutövare”.

”Bort från gråzonen”

Den dominerande åsikten i Tyskland är att legaliseringen gjort att problem och svårigheter för de prostituerade kvinnorna har minskat och att säkerheten för kvinnorna har ökat.

-När det legaliseras blir det mer öppet för de som hjälper prostituerade samt för polisen och andra myndigheter. Då minskar kriminaliteten, säger Elke Rehpöhler.

-Man lyfter ut prostitutionen ur gråzonerna så att det sköts som vilka andra företag som helst. Då kan vi lättare bekämpa den obehagliga och negativa prostitutionen, säger Ortwin Schäfer på stadsförvaltningen i Dortmund.

Socialarbetarna på Midnattsmissionen i Dortmund har ett särskilt uppdrag att hjälpa kvinnor som är offer för människohandel. Förra året hjälpte de 125 offer för människohandel, de flesta från Östeuropa.

-Kvinnornas berättelser är ofta desamma. Någon som de litar på har lovat dem arbete i Tyskland på en helt vanlig arbetsplats. Men så har de hamnat i prostitution, säger Renate Uysal på Midnattsmissionen.

Men också här ses legalisering som en fördel.

-Det verkar som om en öppnare inställning gör att den illegala prostitutionen minskar och att färre kvinnor råkar illa ut, säger Renate Uysal.

Så när EU nu ska diskutera människohandel och tvångsprostitution så är utgånsgpunkterna mycket olika i medlemsländerna...

Reporter: Rolf Fredriksson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.