Tyskar rundar fyrverkeriförbudet – vallfärdar till Danmark för att handla

Publicerad

För andra året i rad har Tyskland valt att förbjuda försäljning av raketer inför det stundande nyårsfirandet. Beskedet må ha kommit som ett dråpslag för festglada tyskar, men för handlarna vid danska gränsen innebar det ett rejält uppsving.

– De tyska kunderna har räddat oss, säger fyrverkeriförsäljaren Jesper Hemmingsen i Sønderborg.

Att de tyska nyårsfirarna skulle bli utan fyrverkerier i år var inte helt oväntat. Förra året infördes ett liknande förbud, även då på grund av den ökande spridningen av coronaviruset. Syftet med förbudet är främst att undvika att sjukhusen överbelastas på grund av fyrverkeriolyckor, skriver tyska Deutsche Welle.

Beslutet har väckt blandade reaktioner. Den tyska branschorganisationen för pyroteknikindustrin kallar det ”katastrofalt” och menar att 3 000 jobb riskerar att gå förlorade när tillverkningen av fyrverkerier stannar. Samtidigt välkomnas förbudet av Djurrättsorganisationen PETA, då fyrverkerier enligt organisationen ofta leder till traumatiska upplevelser för djur.

Danska handlare jublar

Helt fyrverkerifritt tycks det dock inte bli när 2022 firas in i Tyskland, inte minst på grund av hur reglerna är utformade. Även om försäljning förbjudits över hela Tyskland är det på de flesta platser fortfarande tillåtet att avfyra fyrverkerier.

Sedan försäljningen stoppades har tyskarna därför vallfärdat till gränsbutikerna i grannlandet Danmark för att bunkra upp.

– Jag har en lista på beställningar från min familj för 3 000-4 000 kronor, säger Bjørn Leckzut från tyska Rendsburg för Danmarks radio.

Han har rest dryga 10 mil till Sønderborg för att storhandla, och är långt ifrån ensam.

– Det kommer kunder från Hamburg, Hannover, Bremen, Rostock och Düsseldorf. De tyska kunderna har räddat oss, säger fyrverkeriförsäljaren Jesper Hemmingsen.

Hör de tyska kundernas tankar om förbudet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.