Carolin Tauscher släcker törsten utanför Frauenkirche i Dresden (till vänster). Sommaren 2015 sattes det nuvarande värmerekordet i Tyskland med 40,3 grader (till höger). Arkivbild. Foto: Pontus Mattsson / SVT och Michael Probst / AP

Tyskarna svettas i hettan

Publicerad

Temperaturen ligger precis under 30-strecket. De som kan söker sig till skuggan och allting går på halvfart utanför Frauenkirche, Dresdens mest kända turistattraktion.

Men detta är ingenting mot vad som väntas här i Tyskland senare i veckan. Det 70 år gamla värmerekordet för juni månad på 38,2 grader, är i farozonen enligt den tyska väderlekstjänsten, Wetterdienst. En del prognoser har till och med pekat på att det kan bli över 40 grader, då kan även det absoluta rekordet, på 40,3 grader från 2015 passeras. Varmast väntas det bli imorgon onsdag.

– Jag dricker vatten, tar på mig solkräm och solglasögon, säger Carolin Tauscher som jag träffar utanför Frauenkirche i Dresden där hon sätter upp högtalaranläggningen inför kvällens barn-karaoke ute på torget.

Värmen är ”tortyr” för kroppen

Meterologen Lars Kirchhübel säger till nyhetsprogrammet Tagesschau att temperaturerna är som ”tortyr” för kroppen och att särskilt barn, äldre och personer med hjärtproblem måste vara försiktiga.

Rekommendationerna handlar om allt i från att ta på sig stödstrumpor för att bättra på blodcirkulationen till att dricka 2,5-3 liter vatten per dagen. Mineralvatten, fruktte eller utspädd juice rekommenderas också. Läsk och alkohol ska man enligt samma råd låta bli. Sötma skapar mer törst och alkohol är inte bra för cirkulationen.

Inte den första värmeböljan på 2000-talet

Det här är inte första gången det är värmebölja i Tyskland på sommaren. Under 2000-talet har det vid två tillfällen varit över 40 grader. Miljödebatten är stor i landet och många tycker sig se ett samband.

– Jag tror det har med klimatförändringarna att göra, säger Carolin Tauscher, och tar en klunk ur sin vattenflaska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.