Foto: TT

Tyskland sade ja till räddningspaket till Grekland

Uppdaterad
Publicerad

Trots hård kritik och en het debatt godkände det tyska parlamentet i dag att förhandlingarna om ett tredje stödprogram till Grekland ska fortsätta. Med röstsiffrorna 439-119 kan förbundskansler Angela Merkel andas ut. Men bara till slutet av augusti då parlamentet ska rösta igen.

Det blev en het debatt i det tyska parlamentet Bundesdag när frågan om vidare förhandlingar om ett tredje krispaket på 86 miljarder euro debatterades i dag. Förbundskansler Angela Merkel, som uppmanat parlamentsledamöterna att stödja hennes linje, var tydlig när hon talade inför församlingen.

– Vi skulle vara grovt oansvariga om vi inte kunde prova den här vägen, sade Angela Merkel i parlamentet.

Ekonomiska krisen i Grekland

Alternativet skulle enligt henne vara ”ett förutsägbart kaos”.

Stark kritik i Tyskland

Kritiken mot ytterligare nödlån har varit stark i Tyskland, också från medlemmar i Angela Merkels eget parti CDU. Den tyska finansministern Wolfgang Schäuble har uttryckt sig kritiskt och sagt att han förordar ett tillfälligt ”grexit”. Så sent på torsdagen upprepade han att det vore bäst om Grekland fick en time-out från eurosamarbetet. Men det vore fel väg att gå menade Merkel i debatten i dag.

– Principen om ansvar och solidaritet har varit ett riktmärke sedan början av finanskrisen, sade hon.

Ingen överraskning

Att det skulle bli ett ja i parlamentet i dag ses inte som någon överraskning eftersom regeringspartiernas majoritet är så stor. Merkels eget parti CDU och dess bayerska systerparti CSU samt det socialdemokratiska SPD, som regerar landet i koalition, har tillsammans 504 av 631 mandat. Ledaren för SPD, vice förbundskansler Sigmar Gabriel slog fast att ett tredje stödpaket för Grekland är nödvändigt.

– Vi kan och får inte lämna människorna i Grekland i sticket. Det finns ingen plats i Europa för svältande barn, tiggande pensionärer och soppkök.

Men flera av oppositionspartierna uttryckte sin oro och gick till hårt angrepp mot regeringens linje.

– Ni är på väg att förstöra den europeiska idén, sade Bernd Riexinger, ledaren för det tyska vänsterpartiet Die Linke, enligt tyska tv-kanalen ARD. Han fortsatte med att säga att de villkor som långivarna kräver av Grekland för att betala ut stödpaketet är allt för svåra att bära.

Kräver skuldlättnader

Ledaren för miljöpartiet Die Grüne, Katrin Göring-Eckardt, anklagade regeringen för att vilja dela Europa. Hon krävde skuldlättnader och ytterligare investeringar i Grekland.

Att det blev ett ja betyder dock inte att Tyskland ställer sig bakom det slutgiltiga stödpaketet. Redan i slutet av augusti ska parlamentsledamöterna rösta om det slutgiltiga förslaget.

Sedan tidigare har parlamenten i Frankrike och Finland godkänt räddningspaketet. I dag röstade också Österrikes parlament ja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomiska krisen i Grekland

Mer i ämnet