Bilden från krigets Afghanistan/Horst Seehofer Foto: JALIL REZAYEE/EPA/TT/TT

Tyskland tvärvänder – stoppar avvisningar av afghaner

Uppdaterad
Publicerad

Tyskland gör en helomvändning och följer Sveriges beslut att stoppa utvisningar till Afghanistan. Talibanernas framryckning senaste dagarna har fått Tyskland att ändra sig. 

-Inrikesministern har på grund av den aktuella utvecklingen av säkerhetsläget bestämt att omgående stoppa avvisningar till Afghanistan, säger en talesperson för inrikesministern till tyska nyhetsbyrån DPA. 

Tysklands tvärvändning har kommit hastigt. För bara några dagar sedan undertecknade tyske inrikesministern Horst Seehofer ett brev till den svenska EU-kommissionären Ylva Johansson där han och ministrar från fem andra EU-länder understryker vikten av att fortsätta avvisningar till Afghanistan. 

-Att stoppa återsändandet skickar fel signal och kommer troligen motivera fler afghanska medborgare att lämna sitt hem för att resa till EU, skrev ministrar från Tyskland, Nederländerna, Danmark, Österrike, Belgien och Grekland. 

EU:s ambassadör i Kabul ska igår ha uttalat sitt stöd för ett avvisningsstopp av afghaner, enligt tyska tidningen Die Welt. Men Greklands migrationsminister Panagiotis Mitarachi klargjorde att hans land inte tänker svänga, utan står fast vid budskapet i brevet.  

-EU är inte redo, har inte kapacitet att klara ännu en stor migrationskris, säger Mitarachi enligt nyhetsbyrån Reuters.     

-Att stoppa avvisningar för de som inte har rätt till internationellt skydd skulle sända fel signaler och leda till att fler människor försöker lämna Afghanistan, fortsätter han. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet