Lägret Moria på Lesbos uppges vara så gott som totalförstört efter den stora branden. Foto: Petros Giannakouris/TT

Tyskland uppmanar EU länderna att ta emot migranterna

Uppdaterad
Publicerad

Närmare 13 000 personer kan stå utan hem sedan Greklands största flyktingläger ödelagts i en omfattande brand. EU-länder uppmanas att ta emot migranter från Moria – och Norge har lovat att välkomna barnfamiljer.

Tyskland uppmanar EU-länder att ta emot migranter från flyktinglägret Moria på den grekiska ön Lesbos som under natten brunnit ned, skriver landet utrikesminister Heiko Maas på Twitter.

Flera bränder och upplopp utbröt i lägret under natten sedan omkring 35 av de boende testats positivt för coronaviruset och fått beskedet att de ska isoleras.

Norge kommer att ta emot 50 personer från Moria, framförallt barnfamiljer.

– Vi kommer att behandla deras asylsökningar, säger statsminister Erna Solberg (H) till NRK.

Rädsla för smittspridning

De norska regeringspartierna enades redan i maj om att Norge ska hämta ett obestämt antal barn från de grekiska lägren – under förutsättning att minst åtta EU-länder först gör samma sak. I dagsläget har sju länder gjort det, men efter branden anser regeringen att situationen har blivit ohållbar.

De 12 500 personerna som bodde i och omkring lägret kan inte återkomma till sitt hem, men släpps heller inte in i orterna runtomkring, bland annat på grund av rädsla för smittspridning. Det är fortfarande oklart var de kommer få tillbringa den kommande tiden.

EU-kommissionären Ylva Johansson sade tidigare i dag att EU kommer att finansiera transport och boende på det grekiska fastlandet för de omkring 400 ensamkommande barnen och tonåringarna som bott i lägret.

Utredning ska ha inletts

Enligt Greklands migrationsdepartement är lägret ”troligtvis totalförstört”, skriver nyhetsbyrån Reuters. På tv-bilder syns människor leta efter personliga tillhörigheter bland pyrande containrar och tältspillror.

Tusentals tält, en vårdklinik och flera administrativa kontor ska ha ödelagts. En utredning om eventuell mordbrand ska ha inletts.

Bränder har brutit ut i lägret vid flera tidigare tillfällen. Närmare 13 000 personer bor i Moria, fler än fyra gånger så många som lägret ursprungligen är byggt för. De undermåliga levnadsförhållandena har upprepade gånger kritiserats av hjälp- och människorättsorganisationer.

Under coronapandemin har organisationer varnat för att överbefolkningen gör social distansering och grundläggande hygienåtgärder omöjliga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.