Aleksej Navalnyj ska vara i kritiskt men stabilt tillstånd. Foto: Yuri Kochetkov/TT

Tysklands regering: Navalnyj ”troligen förgiftad”

Publicerad

Aleksej Navalnyj är i kritiskt men stabilt tillstånd, efter att ”troligen ha förgiftats”, säger företrädare för den tyska regeringen. Senare i dag väntas preliminära svar från prover som tagits på Navalnyj.

Den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj har ”troligen förgiftats” säger en talesperson för den tyska förbundskanslern Angela Merkel.

– Misstanken är att någon förgiftade Navalnyj, vilket det finns några exempel på i den ryska historien på senare tid. Så världen tar misstanken på stort allvar, säger Steffen Seibert enligt Deutsche Welle.

Seibert säger också att Navalnyj på grund av misstanken om förgiftning behöver skydd.

”Förmodar förgiftning”

Aleksej Navalnyj kollapsade under en inrikes flygresa i Ryssland i förra veckan, och fick intensivvård på ett sibiriskt sjukhus. Hans talesperson Kira Jarmysj sa kort därefter att Navalnyjs stab tror att han har blivit förgiftad.

”Vi förmodar att Aleksej förgiftades av någonting som blandats i hans te. Det var det enda han drack i morse”, skrev Kira Jarmysj på Twitter.

Tidigare under måndagen sa de ryska läkare som vårdat Navalnyj att de inte hade hittat några spår av giftiga ämnen på de prover som togs när han vårdades där. I Ryssland fick Navalnyj diagnosen ”problem med ämnesomsättningen”, möjligen orsakad av lågt blodsocker.

”Kritiskt men stabilt tillstånd”

I helgen flögs Navalnyj till Tyskland och får nu vård i Berlin. Sjukhuset har inte velat kommentera hans hälsotillstånd, men en företrädare för den tyska regeringen säger att han är i kritiskt men stabilt tillstånd. Omständigheterna kring vad som har hänt honom är dock fortfarande oklara och därför patrullerar poliser runt sjukhuset där han är inlagd.

– Vi förväntar oss full transparens och klargörande, speciellt från de ryska myndigheterna. Och innan vi vet hur detta har hänt kommer lämpliga säkerhetsåtgärder att vidtas, säger Dick Weise.

Senare i dag väntas preliminära svar på prover som tagits på platser där Navalnyj och hans sällskap vistats i samband med resan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer