CDU-ledaren och försvarsministern Annegret Kramp-Karrenbauer vill att EU-länderna deltar i upprättandet av en internationell säkerhetszon i norra Syrien. Foto: Michael Kappeler /TT-DPA

Tyskt utspel om internationell säkerhetszon i Syrien

Publicerad

Företrädare för det tyska regeringspartiet CDU öppnar nu för en europeisk militär insats i Syrien. Försvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer föreslår att en internationell säkerhetszon ska inrättas i samarbete med Turkiet och Ryssland.

– Europa kan inte enbart vara en åskådare, säger Kramp-Karrenbauer till den tyska tv-kanalen Deutsche Welle.

– Säkerhetszonen skulle syfta till att återuppta kampen med terrorn och Islamiska staten, som i nuläget har tagit paus. Den skulle också se till att vi kan skapa en stabilitet i regionen så att civilbefolkningen åter kan leva där och de som har flytt kan återvända frivilligt, säger Kramp-Karrenbauer som också är partiledare för CDU.

Kramp-Karrenbauer säger att förbundskansler Angela Merkel är informerad och att hennes förslag har stöd av försvars- och utrikesexperter i det egna partiet.

Osäkert om förslaget får stöd

Innan tyska soldater kan skickas till Syrien krävs dock beslut av både regeringen och parlamentet, Bundestag. Kristdemokratiska CDU regerar i koalition med socialdemokratiska SPD och kan därför inte avgöra saken på egen hand.

Det är givetvis också långt ifrån självklart att idén välkomnas av de tilltänkta samarbetsparterna Turkiet och Ryssland.

Tidigare på måndagen föreslog Kramp-Karrenbauers partivän Roderich Kiesewetter, som sitter i utrikesutskottet, att en humanitär skyddszon ska upprättas och att EU-länderna ska bidra med 30 000-40 000 soldater.

Den socialdemokratiske utrikesministern Heiko Maas kommenterade att det är för tidigt för sådana överväganden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Turkiets offensiv i Syrien

Mer i ämnet