– Det har väl varit oundvikligt, med tanke på att samtliga provinser i Kina haft spridning, säger Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar om UD:s beslut.

UD avråder från resor till Kina

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesdepartementet (UD) skärper reserekommendationerna till Kina och avråder från så kallade icke nödvändiga resor i hela landet, med undantag för Hongkong och Macao.

Sedan tidigare avråder UD helt från resor till den värst drabbade Hubei-provinsen, där staden Wuhan ligger, och från icke nödvändiga resor till Zhejiang-provinsen i östra Kina. Rekommendationerna gäller tills vidare.

Nu avråder de alla icke nödvändiga resor i hela landet med undantag för Hongkong och Macao.

Coronapandemin

Varför gör man det här nu?

– På grund av konsekvenserna av smittspridning av coronaviruset på samhället i stort, säger Diana Qudhaib på UD:s presstjänst.

Hon fortsätter:

– Det påverkar tillgängligheten till sjukhus och reserestriktioner och ambassadens möjligheter att bistå konsulärt. Det förekommer lokala karantänsbestämmelser och det kan inte uteslutas att ytterligare bestämmelser införs med kort varsel.

”Kan få våldsamma konsekvenser”

Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, anser att UD tar rätt beslut.

– Det har väl varit oundvikligt, med tanke på att samtliga provinser i Kina haft spridning, säger han i SVT:s Aktuellt.

Olsen framhåller att det än så länge rör sig om en kinesisk epidemi, och att läget främst är allvarligt för Kina.

– Men vi har ju ströfall utanför och det är den situationen som skulle kunna bli mer allvarlig – om ströinfektionerna får fäste i något annat land, till exempel i Egypten eller något annat afrikanskt land, eller Indien. Där kan det få våldsamma konsekvenser, säger han.

Tecken på avflackning

Har Kina kontroll på spridningen?

– Både och. Dels har man en fortsatt spridning ut i andra provinser, men när vi tittar på insjukningskurvorna får vi ta dem med en nypa salt, säger Olsen.

– Det är brist på riktigt robusta data än så länge, men man kan nog se en liten avflackning i antalet insjuknade. Om det är temporärt eller långsiktigt får vi se om några veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet