Donald Trump vid presskonferensen i Vita huset. Foto: TT

UD: Trumpcitat kräver svar

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges ambassad i Washington DC har kontaktat USA:s UD för att få klarhet om Donald Trumps uttalande om Sverige i samband med ett tal om säkerhetspolitik, uppger UD för TT.

Det var under möte med väljarna i lördags som USA:s president Donald Trump refererade till något som hade hänt i Sverige på fredag kväll, men vad han pratade om är oklart.

– Ni såg vad som hände i Sverige i går kväll. Sverige! Vem kunde tro det här? Sverige, sade Trump och fortsatte:

– De tog in ett stort antal (flyktingar och migranter, reds. anm.) och har problem som de aldrig trodde var möjligt.

Läs mer: Trump spär på en bild om Sverige som farligt

Ambassaden kontaktar amerikanska UD

Sveriges ambassad i USA har nu alltså skickat en förfrågan till USA:s utrikesdepartement för att fråga vad presidenten åsyftade i sitt tal.

– Vi vill få klarhet i vad det är frågan om. Vi vet inte vad det är han syftar på, säger Catarina Axelsson på UD.

Utrikesdepartementet twittrade tidigare ”Oxford Dictionaries utsåg 'postsanning' till årets ord 2016”, ett inlägg som återsändes av utrikesminister Margot Wallström med tillägget ”På förekommen anledning” tidigare i dag.

Men varken utrikesminister, statsminister Stefan Löfven eller justitie- och migrationsminister Morgan Johansson har velat kommentera Trumps kommentar mer än så.

Fotnot: Under söndagskvällen gick Donald Trump och Vita huset ut och förklarade vad presidenten menade när han i sitt tal pratat om vad som ”hände i Sverige i går kväll”. Det uppges vara en referens till ett tv-inslag på Fox News som handlade om invandring och Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Trumps utspel om Sverige

Mer i ämnet