Ukrainas cyberpolis analyserar Petya-virusets effekter. Foto: TT

Ukrainas säkerhetstjänst beskyller Ryssland för nätattack

Publicerad
Tidigare i veckan blev flera företag och banker drabbade av ett cyberangrepp i Europa. Attacken började i Ukraina och nu anklagar landets säkerhetstjänst Ryssland för att ligga bakom angreppet.

Till skillnad från den stora nätattacken som ägde rum i maj, och som bland annat drabbade sjukhus i England, så krävde inte personerna bakom den här attacken några summor för att låsa upp datorerna.

Skapa kaos

Detta menar den säkerhetstjänsten i Ukraina, SBU,  tyder på att attacken kom till för att skapa kaos i landet och beskyller därför Ryssland för angreppet rapporterar AP.

LÄS MER: Massiv nätattack mot banker

SBU menar att förra veckans attack ska ha varit utfört av samma hackergrupp som i december förra året slog ut det ukrainska kraftnätet, som bland annat ledde till att elförsörjningen i stora delar av Kiev slogs ut skriver Ekot.

Flera länder drabbade

Under förra veckans attack var Ukraina det land som först och främst drabbades, men även företag i andra länder fick sina system hackade. Bland annat  det nederländska hamndriftsbolag APM Terminals, där Göteborgs hamn ingår, vilket ledde till att hamnen fick sköta alla uppgifter manuellt.

LÄS MER: Göteborgs hamn drabbat av nätattacken

Att viruset spred sig vidare utanför Ukrainas gränser menar det slovakiska säkerhetsföretaget Eset berodde på att hackarna hade underskattat virusets spridningskraft och att de tappade kontrollen.

Skyller på USA

Den ryska riksdagsledamoten Igor Morozov hävdar att Ryssland inte har med attacken att göra och att det är mer troligt att det är USA som ligger bakom cyberangreppet mot Ukraina.

Relationerna mellan Ryssland och Ukraina kollapsade i samband med att Ryssland annekterade Krim under 2014. Stridigheterna har hittills resulterat i att över 10 000 personer har dött.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer