Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vem är Ukrainas näste försvarsminister Rustem Umerov? Foto: AFP

Ukraina får ny försvarsminister

Uppdaterad
Publicerad

41-årige Rustem Umerov har gjort en snabb karriär både inom näringslivet och inom politiken. Umerov anses vara en skicklig förhandlare och var viktig för att få igång fångutväxling mellan Ryssland och Ukraina.

Umerov flyttas nu från posten som ordförande för Ukrainas statliga egendomsfond till Försvarsdepartementet där han får ansvar för att effektivisera bland annat inköp till försvaret och städa bort personer som är inblandade i korruptionsaffärer. Umerov saknar militär erfarenhet, men har en gedigen bakgrund som affärsman och parlamentsledamot för det pro-europeiska Holospartiet.

Han är även känd för att ha startat en fond som ger ekonomiskt stöd till unga ukrainare som ska studera vid det prestigefyllda Stanford-universitetet i USA. Under kriget har han varit inblandad i förhandlingar om det s.k. spannmålsavtalet och fångutväxling mellan Ryssland och Ukraina. Han talar bland annat flytande turkiska vilket underlättar när Ukraina för samtal med Turkiets regering. 

Krimtatar och muslim 

Under andra världskriget deporterade Sovjetunionens diktator Josef Stalin närmare 200 000 Krimtatarer till Centralasien, bland de fanns familjen Umerov.

Rustem Umerov föddes i Uzbekistan, men familjen kunde återvända till Krim i slutet av 1980-talet. Han har under många år varit engagerad i olika sammanhang för att stärka krimtaternas ställning och rättigheter. Umerov är utbildad ekonom med en magisterutbildning i finansiell ekonomi. 1998 var han utbytesstudent i USA och blev senare medlem i Europeiska ungdomsparlamentet. 

Att han nu utses till försvarsminister kan ses som en signal att Ukraina menar allvar med sin ambition att befria Krim. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.